KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Tartaletki z żółtymi owocami i czerwonym granatem

Dodano: 2013-05-14

Bardzo pyszne, bardzo soczyste :) Mnóstwo żółtych owoców i czerwonych kuleczek granatu na cieniutkim, rozkosznie kruchym cieście.
Zrób, a przekonasz się, że to najlepsze kruche ciasto na świecie :) Dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że łatwo i szybko się wyrabia, świetnie się wałkuje na cienki placek, a po upieczeniu - to chyba jest najważniejsze - jest niezwykle kruche, ale się nie kruszy. Tak właśnie jest - nie kruszy się w dłoniach, ale jest kruche :) Rozpływa się na podniebieniu. Można je wypełnić ulubionym nadzieniem i potem cieszyć jego waniliowym smakiem.



60 minut | łatwe | porcje: 6 foremek o średnicy 15 cm lub 12 o średnicy 10 cm

kruche ciasto:
20 dag pszennej mąki
14 dag zimnego masła
4 dag cukru pudru
4 dag mąki kukurydzianej
3 żółtka
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)
szczypta soli

nadzienie:
puszka ananasów
puszka brzoskwiń
1 granat
1 galaretka w kolorze żółtym (cytrynowa, pomarańczowa lub np. brzoskwiniowa) na 1/2 litra wody
1 budyń o smaku waniliowym na 1/2 litra mleka

Produkty, którzy przydadzą Ci się do przygotowania tartaletek:
  1. Oba rodzaje mąki z solą z przesiej do miski. Dodaj masło w kawałkach (możesz też włożyć cały kawałek masła i je "poszatkować" za pomocą specjalnego mieszadła), szybko rozetrzyj z mąką, dodaj żółtka i pastę waniliową.
  2. Wyrób szybko, aż wszystkie składniki się połączą. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Ananasy i brzoskwinie odsącz z zalewy, pokrój na drobną kostkę. Z granata wyjmij pestki i przełóż do miseczki.
  4. Galaretkę przygotuj ze szklanki wody.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  6. Zimne ciasto rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów - staraj się jak najmniej podsypywać mąką. Nawiń na wałek, przenieś na foremki, rozwałkuj na nich ciasto, by odciąć niepotrzebne kawałki (potem je ponownie zagnieć i powtórz czynność). Ciastem dokładnie wylep foremki.
  7. Nakłuj każdy kawałek kilka razy widelcem, ułóż kawałki papieru do pieczenia, wsyp kuleczki do pieczenia (możesz też użyć fasoli) i wstaw do gorącego piekarnika na 10-12 minut. Kiedy tartaletki będą miały złote brzegi, wyjmij je z piekarnika. Wyjmij z foremek i wystudź na kratce.
  8. Ugotuj budyń z 2/3 ilości mleka podanego przez producenta na opakowaniu. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  9. Wystudzone tartaletki posmaruj warstwą budyniu, układaj na niej kawałki brzoskwiń i ananasów. Posyp kuleczkami granatu. Posmaruj gęstą galaretką.
  10. Odstaw do całkowitego zastygnięcia galaretki.






Do przygotowania ciasta użyj zimnego masła. Oba rodzaje mąki z solą z przesiej do miski.







Dodaj masło w kawałkach (możesz też włożyć cały kawałek masła i je "poszatkować" za pomocą specjalnego mieszadła), szybko rozetrzyj z mąką, dodaj żółtka i pastę waniliową.







Wyrób szybko, aż wszystkie składniki się połączą. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut.







Ananasy i brzoskwinie odsącz z zalewy, pokrój na drobną kostkę. Z granata wyjmij pestki i przełóż do miseczki.







Zimne ciasto rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów - staraj się jak najmniej podsypywać mąką. Nawiń na wałek, przenieś na foremki, rozwałkuj na nich ciasto, by odciąć niepotrzebne kawałki (potem je ponownie zagnieć i powtórz czynność). Ciastem dokładnie wylep foremki.







Nakłuj każdy kawałek kilka razy widelcem, ułóż kawałki papieru do pieczenia, wsyp kuleczki do pieczenia (możesz też użyć fasoli) i wstaw do gorącego piekarnika na 10-12 minut.







Kiedy tartaletki będą miały złote brzegi, wyjmij je z piekarnika. Wyjmij z foremek i wystudź na kratce.







Ugotuj budyń z 2/3 ilości mleka podanego przez producenta na opakowaniu. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Wystudzone tartaletki posmaruj warstwą budyniu, układaj na niej kawałki brzoskwiń i ananasów. Posyp kuleczkami granatu.






Posmaruj gęstą galaretką.






Odstaw do całkowitego zastygnięcia galaretki.


Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka