Laska wanilii to jedna z najczęściej stosowanych przypraw w cukiernictwie. Stanowi bowiem składnik wielu deserów, w tym m.in. lodów, tortów, ciast, czy włoskiej panna cotty. Już zaledwie kilka jej kropel może urozmaicić smak naszych wypieków, nie wspominając o cudownym zapachu. Wanilia w laskach jest znacznie bardziej aromatyczna od ekstraktu waniliowego oraz różnego rodzaju olejków spożywczych, gdyż nie zawiera sztucznych dodatków. Chętnie stosują ją także profesjonalni kucharze i cukiernicy, wystarczy podać przykład Nigelli bądź Doroty z Moich Wypieków.
Aromat laski wanilii można wzmocnić wkładając ją do hermetycznie zamykanego pudełka, w którym przechowujemy cukier. Po 2-3 dniach powinniśmy otrzymać intensywny cukier waniliowy, który będzie idealny do wypieków. Ponadto, świetny sposób na otrzymanie mocnej esencji waniliowej, to zanurzenie laski wanilii w butelce z alkoholem. Jak widać, jej zastosowań jest bardzo dużo. Niezależnie w jaki sposób ją wykorzystamy, z pewnością urozmaici nasze smakołyki.
Zapakowana w szklaną fiolkę laska wanilii zachowuje 100% esencji waniliowego smaku i aromatu, doskonale podkreśla smak zarówno potraw słodkich, jak i słonych: deserów, ciast, kompotów, sosów, a także dań mięsnych.
Aby wydobyć najbardziej aromatyczny miąższ, należy przekroić laskę wzdłuż, delikatnie rozchylić i wydobyć zawartość nożem lub łyżeczką
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek