KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Przepisy

Najlepsze naleśniki na słodko

Najlepsze naleśniki na słodko

Antystresowy to wynalazek. Naleśniki na słodko. Bo... cukier w nich - a ten zawsze humor poprawia. Bo ich przygotowanie - wylewanie, krążenie, przewracanie - to czynność lekko monotonna, wyciszająca (chociaż można do niej wprowadzić element ryzyka - podrzucanie). Bo są złociste, chrupkie i wesołe. Bo smakują wybornie w dobrym towarzystwie. Bo to są najlepsze naleśniki. Na słodko!

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Taki orzech kokosowy jest pełen niespodzianek. Najpierw okazuje się, że wcale nie jest orzechem, a zaraz potem, że to co w nim chlupocze to wcale nie jest mleko kokosowe. No to po kolei.

Sałatka ze szpinaku i wątróbek smażonych na maśle ghee

Sałatka ze szpinaku i wątróbek smażonych na maśle ghee

Szybka, nieskomplikowana sałatka o bardzo zacnym smaku. W sam raz na upalny, wiosenny wieczór. Pełna aromatu dzięki szpinakowi i oryginalnemu sosowi z octem balsamicznym.

Lukry plastyczne - pomysł na słodko udekorowane ciasta i torty

Lukry plastyczne - pomysł na słodko udekorowane ciasta i torty

Lukry plastyczne - dostępne w naszym sklepie w różnych kolorach (także w białym, który można farbować przy użyciu barwników spożywczych) to łatwe w użyciu masy do dekoracji ciast i tortów. Są miękkie, łatwo się formują i pozwalają stworzyć urocze dekoracje - od powleczenia nimi tortu po modelowanie słodkich dekoracji i figurek. Lukry plastyczne składają się przede wszystkim z cukru z niewielkim dodatkiem substancji, które sprawiają, że masa jest elastyczna. Lukry w zasadzie są neutralne smakowo - są po prostu słodkie i dzięki temu nie dominują smaku ciasta.

Sałatka z pieczeni wieprzowej z sosem worcester

Sałatka z pieczeni wieprzowej z sosem worcester

Lekka i pikantna sałatka. Możesz ją zrobić z dowolnej pieczeni. Zielony pieprz oraz sos worcester nadają mięsu wyśmienitej, pikantno-odświeżającej nuty. Doskonała na wszelkie przyjęcia, bo jest prosta i szybka i można ją przygotować wcześniej. To podstawowa wersja, którą możesz modyfikować według swoich upodobań.

Wytrawna sałatka z wątróbek i awokado z sosem worcester

Wytrawna sałatka z wątróbek i awokado z sosem worcester

Szybka i nieskomplikowana. Na większe i mniejsze uroczystości. Na kolację, na lekki "lunch". Sos worcester kapitalnie pasuje do aromatycznego awokado w towarzystwie soczystych wątróbek.

Cantucci z migdałami i aromatem maślanym

Cantucci z migdałami i aromatem maślanym

Oryginalne przepisy na cantucci każą grubo siekać migdały. A moim zdaniem nie trzeba tego robić. Ciasteczka są chrupkie i bardzo aromatyczne. Pyszne z kawą, słodkim winem, zimnym mlekiem.

Maślane ciasteczka z aromatem maślanym

Maślane ciasteczka z aromatem maślanym

Świetnie smakują z herbatą, kakao lub zimnym mlekiem. Można na nie nakładać małe porcje domowych konfitur, można je podawać z bitą śmietaną i soczystymi owocami jagodowymi.

Sałatka z grillowanych bakłażanów, cebuli i sera halloumi

Sałatka z grillowanych bakłażanów, cebuli i sera halloumi

Pyszna i soczysta. Najlepsza jest podawana w temperaturze pokojowej. Doskonała o każdej porze roku - w lato na lekki obiad, w zimę na sycącą kolację.

Sałatka z bakłażanów i sera halloumi

Sałatka z bakłażanów i sera halloumi

Doskonale dobrane nieliczne składniki składają się na pyszny bukiet smaków i aromatów. Najlepiej smakuje na dworze, przy tlącym się grillu, kiedy zapowiada się sympatyczny wieczór. Jest lekka, ale pozwoli doczekać do momentu, kiedy na ruszcie coś wreszcie się upiecze.

Smażony makaron z warzywami i sosem ostrygowym

Smażony makaron z warzywami i sosem ostrygowym

Chrupkie warzywa i delikatny makaron, zanurzone w aromatycznym sosie to danie bardzo uniwersalne i łatwe w przygotowaniu. Sos ostrygowy wzmacnia jego smak, a kiełki dodają świeżości.

Ziołowo-cytrynowe skrzydełka z sosem ostrygowym

Ziołowo-cytrynowe skrzydełka z sosem ostrygowym

Świetnie smakują zarówno na gorąco jak i na zimno. Mają bogaty ziołowo-cytrynowy smak i wyraźny smak dzięki marynacie z dodatkiem sosu ostrygowego. Można je również upiec na grillu.

Smażona fasolka szparagowa z sosem ostrygowym

Smażona fasolka szparagowa z sosem ostrygowym

Spróbuj tak przygotowanej fasolki. Zobaczysz, będzie Ci bardzo smakować...

Smażona wieprzowina z sosem ostrygowym

Smażona wieprzowina z sosem ostrygowym

Wyśmienite, błyskawiczne danie w przygotowaniu. Ma głęboki smak i zachęcają kolor. Mimo swej prostoty zachwyca każdego.

Ale okazja! Wyśmienite produkty za jedną złotówkę! Zbieraj punkty i kupuj wybrane produkty za... 1 zł!

Ale okazja! Wyśmienite produkty za jedną złotówkę! Zbieraj punkty i kupuj wybrane produkty za... 1 zł!

Za każde zakupy oraz dodane opinie do produktów (musisz być zalogowana/y) otrzymasz punkty za które kupisz atrakcyjne produkty płacąc za nie symboliczną złotówkę!

Codziennie nowa promocja!

Codziennie nowa promocja!

Każdego dnia w naszym sklepie czeka na Ciebie bardzo atrakcyjna promocja dnia - duża zniżka (nawet do 50% taniej) na wybrany produkt lub pakiet trzech produktów w cenie dwóch!

Czarnuszka - świetna przyprawa do wypieków

Czarnuszka - świetna przyprawa do wypieków

Czarna jest jak węgiel i jak on swój wdzięk uwalnia w wysokiej temperaturze. Bo dopiero uprażona ma intensywny, ostry smak i słodkawy aromat. Czarna jak węgiel. Nigella. Doskonała w kuchni. I nie tylko w niej!

Liście kaffiru - egzotyczny aromat w Twojej kuchni

Liście kaffiru - egzotyczny aromat w Twojej kuchni

W Tajlandii i innych krajach Azji południowo-wschodniej prawie przed każdym domem rośnie drzewo kaffirowe (ale nie ma nic wspólnego z kefirem). Polska nazwa to "cytrus pofałdowany", angielska zaś "kaffir lime tree". A mi się najbardziej podoba nazwa "drzewo kefirowe", chociaż jak już napisałem wcześniej, nie ma ono nic wspólnego z kefirem. Hmhm... w zasadzie to jednak coś ma, bo sok owoców owego drzewa - okrągłych, ciemnozielonych, o mocno pomarszczonej skórce jest bardzo orzeźwiający, podobnie, jak dobry kefir...

Żurawina krzepi. Lepiej niż cukier!

Żurawina krzepi. Lepiej niż cukier!

Do końca życia będę pamiętał wyprawy na bagna. Zawsze rankiem, słońce dopiero pokazywało się na niebie. Opary mgieł je przesłaniały. Rzeźkość była namacalna. Cisza, spokój i... mnóstwo adrenaliny. Bo to przecież bagna, trzęsawiska i uroczyska. Jeden niewłaściwy krok mógł skończyć się mało sympatyczną kąpielą, lub jeszcze czymś gorszym...
Tata, w skrytości przed mamą mnie tam zabierał (gdyby mama wiedziała jak to wygląda, to by nas nigdy z domu na taką wyprawę nie puściła). I właśnie dzięki mnie (bo to było kilkanaście lat temu i ważyłem trochę mniej) zbiory były obfitsze. Bo... mogłem często wejść tam, gdzie Tata, z powodu swojej wagi nie mógł... A najpiękniejsze żurawiny zawsze rosły w najtrudniej dostępnych miejscach...

Sos ostrygowy - jeszcze więcej smaku

Sos ostrygowy - jeszcze więcej smaku

Niektórzy używają małych kosteczek (brrr), smakowych ziarenek, fixów (bardzo duże brrr), "warzywnych" przypraw na bazie soli i glutaminianu sodu czy też kostek bulionowych, by dodać swoim potrawom głębszego smaku. Moim zdaniem faktycznie, takie dodatki mają wpływ na smak jedzenia, dodają im przede wszystkim... chemicznej nuty. Już dawno pożegnałem się z tego typu polepszaczami. Zamiast nich, na półce (lub w lodówce) teraz trzymam jak najwięcej przypraw, które są możliwie jak najbardziej naturalnego pochodzenia. Jedną z nich jest sos ostrygowy (stoi obok tabasco, sosu sojowego, rybnego i worcester), którego smak ma niewiele wspólnego z nazwą...

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka