Przepisy
Czosnkowo-ziemniaczana zupa z dodatkiem aromatycznych przypraw
Przepyszna, bardzo rozgrzewająca zupa o wyraźnym aromacie czosnku - ale nie agresywnym, oj co to, to nie :) Ma bardzo bogaty smak - a to za sprawą kuminu i gałki muszkatołowej, które swoją słodyczą łagodzą intesywny smak czosnku. Łagodzi go również skarmelizowana cebula, do której pod koniec smażenia dodajemy odrobinę cukru.
Zupa jest świetna na chłodniejsze dni - daje mnóstwo energii i napełnia nas ciepłem :) Co jasne, jest zdrowa - przecież są w niej same warzywa i mnóstwo czosnku. Nie straszne nam więc będą ani wampirki ani przeziębienia :)
To prosta i bardzo szybka w przygotowaniu zupa ma bogaty smak, mnóstwo witamin i mikroelementów oraz całe bogactwo azjatyckiego aromatu. Świetnie rozgrzewa i dodaje energii.
Kiedy masz mało czasu, a ochotę na coś energetycznego i bardzo smakowitego, zrób tę zupę. Nie będziesz żałować :) Co najwyżej zdziwisz się, jaka jest pyszna i chwilę pomyślisz, dlaczego dopiero teraz ją robisz, ale jak mówi przysłowie: "lepiej późno niż wcale".
To bardzo prosty sposób na pysznego i wykwintnego pstrąga. Moim zdaniem tak przyrządzony jest najsmaczniejszy (a zdaniem dietetyków najzdrowszy).
Ryba ma delikatny aromat czosnku, koperku, natki pietruszki. A to wszystko owinięte jest smakiem i zapachem cytryny. Mięso jest delikatne i soczyste. Pełno w nim cennych witamin i mikroelementów.
Tak przygotowany pstrąg to świetna propozycja na każdy stół - zarówno świąteczny (szczególnie na stół wigilijny) oraz na każdą inną okazję, także bez okazji - bo danie jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu.
O czym należy pamiętać? Jedynie o tym, by ryby były świeże :) A takie mają błyszczącą skórę, jasne skrzela, przezroczyste i wypukłe oczy. I ładnie pachnie jeziorem :)
Na świąteczny stół przygotuj pstrąga z masłem (lub z olejem lnianym, jeśli lubisz jego wyrazisty smak). Kiedy jest ciepło, użyj oliwy - ryba będzie miała wtedy śródziemnomorski smak. Jeśli zaś dbasz o niską kaloryczność posiłków, może pstrąga upiec zupełnie bez dodatku tłuszczu - też będzie pyszny :)
Paprykarz z ziemniaków (Paprikas krumpli) gotowany w kociołku
Gęsty, aromatyczny gulasz warzywny. Pyszny i nieskomplikowany.
To pyszne danie na zimniejsze dni. Bo to nie jest dietetyczne danie, ale danie bardzo sycące i energetyczne. Ma głęboki smak, w którym miesza się aromat z tradycyjnej wędzarni i słodycz pieczonych papryk. Bo jest podwójnie paprykowy :) Jego przygotowania zabiera trochę czasu, ale efetk jest jego wart.
Gulasz nie tylko wspaniale smakuje, ale też przepięknie wygląda - ma opalizujący ciemnoczerwony kolor :)
Swój obłędny smak zawdzięcza użyciu wędzonej papryki w proszku - to właśnie ona jest odpowiedzialna za jego oryginalny smak. Jeśli jej nie masz (a możesz ją na przykład kupić w mniamowym sklepie) możesz użyć zwykłej papryki w proszku - gulasz też będzie pyszny, aczkolwiek będzie pozbawiony urokliwego aromatu wędzonki.
I jeszcze jedna uwaga :) Podczas zakupów zwróć uwagę na jakość boczku. Te dostępne w supermarketach są najczęściej naszpikowane chemią i podczas smażenia wydzielają mnóstwo niemiłych substancji (które się błyskawicznie przypalają) - tych unikaj. Dobry boczek (i inne mięso) kupisz w małych sklepach masarskich lub na targu. Różnica jest wielka.
Gulasz najlepiej smakuje z knedliczkami, ale nie mniej dobrze się go je z białym pieczywem, ryżem lub makaronem.
Żółty kurczak z cytrynami, cebulą, czosnkiem i oliwkami
Bardzo żółte, bardzo aromatyczne kawałki mięciutkiego kurczaka. Bo pieczone przez długi czas w niskiej temperaturze, który to sposób daje niezwykle smakowite efekty.
Cytryny, czosnek, oliwki i... cukier łączą się w sympatyczną, bogatą w smaku i aromacie kompozycję.
Tak przygotowany kurczak smakuje najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem rodzynek, migdałów, owoców goji i odrobiny klarowanego masła.
Rustykalna tarta z jabłkami i świeżo startym cynamonem
To ósmy cud świata :) Dlaczego? A dlatego, że jest arcyproste w przygotowaniu, wielce przepyszne i wspaniale wygląda :) Nie ma wad. No, może jedną - błyskawicznie znika z talerzyków, bo po prostu nie można się mu oprzeć.
Lekko podpieczone jabłka, intensywny aromat cynamonu (koniecznie użyj świeżo startego - ten to dopiero ma aromat), waniliowe, cienkie ciasto - czyż to nie brzmi zachęcająco?
Dużo jabłek na cienkim, kruchym cieście, przykrytych bardzo kruchą warstwą ciasta. Jedna z najlepszych szarlotek na świecie :)
Pachnie wanilią, cynamonem i świeżym masłem. To bardzo ciepły, domowy wypiek. Doskonała na ciepło jak i na zimno.
Przepis nie jest skomplikowany i ciasto udaje się za każdym razem. Warto zrobić dużą blachę, bo znika błyskawicznie :)
Klasyczna, prosta w przygotowaniu pizza. Świetnie smakuje sama, ale może być także bazą dla różnych kompozycji - z szynką, z owocami morza, z warzywami...
Pieczone udka w sosie czosnkowym z miodem i posypką sezamową
Pyszne, bardzo soczyste udka z chrupiącą skórką. Mają bogaty smak - miesza się w nim słodycz miodu i aromat czosnku. Chrupiące ziarna sezamu dodają im wyjątkowego uroku. Dzięki użyciu gotowego sosu przygotowanie udek jest błyskawiczne i bardzo proste. Gotowy sos ma wielką zaletę - nie jest bardzo słony, więc jeśli mięso można doprawić dokładnie tak, jak się lubi (zamiast soli użuj sosu sojowego - danie będzie miało jeszcze lepszy smak).
Udka upieczone według tego przepisu - najpierw długo w niskiej temperaturze, następnie krótko w wysokiej charakteryzują się niezwykłą soczystością i delikatnością oraz bardzo smakowitą skórką.
Udka smakują najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko lub z frytkami. Duża porcja soczystej surówki jest oczywistą oczywistością :)
Zupa z dyni z papryczkami chipotle
Pyszna, bardzo rozgrzewająca zupa. Ma intensywny aromat, jest pikantna, gęsta i rozgrzewająca oraz... niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Jest świetnym urozmaiceniem podczas różnych diet warzywnych :) Ale to nie jest najważniejsze :) Najważniejsze jest to, że to po prostu wspaniała zupa :)
Tarta z jabłkami, kremem śmietankowym i skórką pomarańczową
Jakby to powiedzieć... TO JEST PRZEPYSZNE :) Lekkie, słodkie, śmietankowe, waniliowe, jabłkowe i pomarańczowe :)
Zupa kalafiorowa - kremowa i aromatyczna
Lekka i jednocześnie rozgrzewająca zupa z kalafiora - doskonała na chłodniejsze dni, smakuje świetnie też o każdej porze roku. Jest w niej czosnek, cumin, cebula oraz oczywiście kalafior. Najlepiej smakuje posypana parmezanem, ale z zamiennikiem w postaci twardego, żółtego sera też jest przepyszna. Aha, robi się ją dosłownie w 20 minut. Czyż to nie wystarczające powody, by ją właśnie dzisiaj ugotować na obiad? I drugie jeszcze "aha" - ma całkiem niewiele kalorii, a jest sycącą :)
Bardzo aromatyczny sposób na kurczaka. Sos mole to tradycyjny sos meksykański, którego bazą jest kakao. Ale wcale nie smakuje jak czekolada :) Ma bogaty, bardzo korzenny smak. Warto spróbować, bo to rzecz oryginalna i pyszna.
Potrawa jest najsmaczniejsza przygotowania z kurczaka, który pozostał z poprzedniego dnia :)
Tarta z boczkiem i szczypiorkiem
Pyszna, prosta i niespecjalnie dietetyczna tarta :) W cieplejsze dni jej kawałek może stanowić główne danie obiadowe, w zimniejsze świetnie będzie smakować na kolację. Najlepiej smakuje z dużą porcją sałaty z sosem winegret. Smakuje świetnie zarówno na gorąco jak i na zimno, ale kto by tam czekał, aż wystygnie...
Pikantna tarta z serami i suszoną żurawiną
Nieskomplikowana, bardzo urocza tarta. Słodkie żurawiny, ostry rokpol oraz delikatna mozzarella to doskonała mieszanka smaków, aromatów i faktur.
Tarta z borówkami i galaretką jogurtową
Lekka, kwaskowata, bardzo orzeźwiająca. Bardzo cienkie ciasto, dużo borówek i delikatna galaretka - czyż to nie świetny pomysł na letni deser lub urokliwy podwieczorek?
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek