Przepisy
Doskonała zupa na jesień i zimę. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Kwintesencja genialnego porowego smaku wzmocnionego serem.
Można powiedzieć, że wręcz banalne smoothie, ale co tam :)
Grunt, że niezwykle smaczne, a do tego to bomba witaminowa. Wiadomo w końcu, że cytrusy to witamina C.
A do tego grejpfrut to teraz numer 1 w wielu dietach odchudzających, bo genialnie "spala" tłuszcz.
Na dokładkę galaretkowate nasiona chia, zalane wodą kokosową. I jest moc, jest siła!!!
Gorące tropiki. Piaszczyste plaże. Błękitne morze... Pomarzyć dobra rzecz :)
No ale marzenia marzeniami, a tu nowy dzień czeka i nowe wyzwania.
Na szczęście można przygotować egzotyczne smoothie ze słodkim mango i bananem, a do tego orzeźwiający ananas. No i oczywiście nasiona chia, żeby energia Cię nie opuszczała.
Bardzo to przyjemne smoothie, bo łączy swojskie truskawki ze słodkim bananem, a do tego jogurt i mleko kokosowe.
Letni początek dnia, który rozchmurzy nawet najbardziej ponury dzień :)
Nasiona chia dodają energii i świetnie zapełniają żołądek.
Zielone, bo daje energię i nadzieję. Zielone, bo to kolor wiosny. Zielone, bo w zielone można grać. Zielone, bo... tak :)
Jest cierpkie kiwi, jest słodki banan, jest soczysty ananas i jest sok z pomarańczy.
Ale są jeszcze nasiona chia. Zalane wodą kokosową.
I co to wszystko znaczy? To znaczy, że masz super drugie śniadanie i dużo siły na resztę dnia :)
nie wykorzystać jego zalet :)
Niepozorne nasiona chia (szałwia hiszpańska) zyskały sobie dużą popularność. Są nawet wymieniane w grupie "superfoods" (superżywność - rośliny o szczególnie korzystnym wpływie na organizm ludzki). Słynną z wielu dobroczynnych właściwości, a przede wszystkim jako bardzo bogate źródło błonnika. Zatem czy warto je jeść?
Niepozorne nasiona chia (szałwia hiszpańska) zyskały sobie dużą popularność. Są nawet wymieniane w grupie "superfoods" (superżywność - rośliny o szczególnie korzystnym wpływie na organizm ludzki). Słynną z wielu dobroczynnych właściwości, a przede wszystkim jako bardzo bogate źródło błonnika. Zatem czy warto je jeść?
Niech nikt nie nazywa tego ciasta banalnym. Owszem, robi się je 15 minut :) Tak, jest z prostych składników :) Ale... w tym tkwi siła i smak tego ciasta. W końcu to zaleta jeśli można przygotować szybko i łatwo proste ciasto :)
Jest wilgotne i owocowe. Pasuje do herbaty, kawy i do szklanki mleka. Można je zrobić w każdy dzień tygodnia oraz kiedy goście dzwonią, że wpadną za chwilę.
To ciasto z potencjałem i koniecznie trzeba je zrobić, bo grzechem byłoby nie wykorzystać jego zalet :)
Olej, który cudownie wpływa na zdrowię i urodę
Już sam jego wygląd sprawia, że jest niezwykły. W temperaturze pokojowej przypomina barwą i strukturą smalec. Słoiczek tego tłuszczu może spokojnie znaleźć się na półce kuchennej i łazienkowej. O jakim oleju mowa? Kokosowym! Niezwykły olej, który koniecznie trzeba mieć. A dlaczego o tym poniżej :)
Dlaczego warto zaczynać dzień od szklanki wody z cytryną?
Ciepła woda z plasterkiem cytryny na dzień dobry to przyjemność i wiele zalet. Oto kilka z nich :)
14 listopada 2013 Warszawie odbyła się uroczysta gala wręczenie nagród w konkursie dla sklepów internetowych "e-Commerce Polska awards 2013". AleDobre.pl zdobył pierwsze miejsce w głosowaniu Klientów na sklep z najlepszą obsługą Klienta!
AleDobre.pl nominowany w konkursie "e-Commerce Polska awards 2013"
AleDobre.pl został nominowany w pierwszej edycji konkursu "e-Commerce Polska awards 2013"" w kategorii "najlepsza obsługa Klienta".
BOCh-en - błyskawicznie obłędny chleb pszenny z suchym zakwasem
BOCH-en znakomicie smakuje z dobrym, prawdziwym masłem posypanym szczyptą morskiej soli. Znakomity jest też maczany w dobrej oliwie, szczególnie smakowej. Po prostu to chleb dobry do wszystkiego.
BOCH-en ma miąższ, charakterystyczny dla chlebów na zakwasie - lekko wilgotny z nieregularnymi dziurami. Skórkę ma równie grubą i chrupiącą.
W cieście są drożdże, ale oprócz nich zakwas. Zakwas w proszku to znakomity patent na pieczywo na zakwasie. Od żywego zakwasu różni się jedynie tym, że nie trzeba go dokarmiać i o niego dbać, bo zawsze czeka gotowy do użycia. Niewielka ilość drożdży w cieście jest potrzebna, aby masa chlebowa rosła. Ale bez obaw - drożdże w ogóle nie są wyczuwalne w gotowym chlebie. Za to ma on wspaniały aromat pieczywa na zakwasie.
Do przygotowanie tego chleba będzie konieczny garnek żeliwny lub ceramiczny garnek rzymski albo inne naczynie do zapiekania - ważne jest aby naczynia te miały przykrywkę i pojemność ok. 2-3 litrów. Znajdziesz je w sklepie AleDobre.pl od ręki i w atrakcyjnej cenie. Koniecznie też zaopatrz się w solidne rękawice kuchenne, które bez problemu pozwolą utrzymać Ci garnek nagrzany do 240 stopni Celsjusza.
Chleb pszenny pieczony w garnku
To jest taki chleb o jaki Ci zawsze chodziło - gruba i chrupiąca skórka, mięsiste wnętrze, pełne wielkich dziur. Bardzo prosto możesz przygotować pyszny domowy chleb i jednocześnie masz pewność, że nie ma w nim żadnych chemicznych niepotrzebnych dodatków. Mimo dodatku drożdży smakuje, jak chleb na zakwasie.
Jogurtowe ciasto z truskawkami
Niezwykle proste, niezwykle smaczne ciasto z truskawkami w kształcie serduszek. Smakuje intensywnie truskawkami i wanilią. Ciasto jest wilgotne, zwarte i lekko słodkie. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, dodaj do masy dwie dodatkowe łyżki cukru. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, z czego najdłużej trwa szypułkowanie truskawek.
Tartaletki z żółtymi owocami i czerwonym granatem
Bardzo pyszne, bardzo soczyste :) Mnóstwo żółtych owoców i czerwonych kuleczek granatu na cieniutkim, rozkosznie kruchym cieście.
Zrób, a przekonasz się, że to najlepsze kruche ciasto na świecie :) Dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że łatwo i szybko się wyrabia, świetnie się wałkuje na cienki placek, a po upieczeniu - to chyba jest najważniejsze - jest niezwykle kruche, ale się nie kruszy. Tak właśnie jest - nie kruszy się w dłoniach, ale jest kruche :) Rozpływa się na podniebieniu. Można je wypełnić ulubionym nadzieniem i potem cieszyć jego waniliowym smakiem.
Jajka faszerowane z pieczarkami do podawania na ciepło
Pyszna wersja jajek faszerowanych. Świetne na przystawkę na stół wielkanocny, ale pyszne też o każdej porze roku. To proste danie w przygotowaniu, a bardzo eleganckie. Przekrojenie jajek w skorupach wcale nie jest takie trudne, jak się wydaje na pierwszy rzut oka :)
Mocno podsmażone pieczarki świetnie komponują się z delikatnym smakiem jajek i dużą porcją zielonych listków.
Kurczak pieczony po wiejsku - z cebulą, czosnkiem i wędzonym boczkiem
To coś dla tych osób, które mają mało czasu, a mają ochotę na coś pysznego i sycącego :) Pyszny, soczysty kurczak, chrupiące skwarki z boczku, mięciutka cebula. A to wszystko otoczone zapachem majeranku i czosnku. To bardzo proste danie w przygotowaniu, a bogate w smaku. Nic tu się nie miesza, nic nie sieka :) A efekt? Sami sprawdźcie :)
Bułki maślane z przyprawami - idealne na śniadanie i kolację :)
Proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonałe na śniadanie (bo można je zrobić wieczorem dnia poprzedniego), pyszne na kolację, bo można je zrobić przed kolacją - całkowity czas przygotowania wraz z pieczeniem nie zabiera więcej niż godzinę, a z tego tylko dwie minuty poświęcamy na wyrabianie!
Mają chrupiącą skórkę i zwartą zawartość. Są delikatnie słodkie - to dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, która sprawia też, że bułeczki mają zachęcający, żółtawy kolor.
Bułki smakują świetnie zarówno z dodatkami słodkimi jak i pikantnymi.
I pamiętaj: nie dawaj im dłużej rosnąć ani piec, niż to podane w przepisie. Tyle czasu potrzebują właśnie. Ani mniej, ani więcej. Jeśli nie masz mąki kukurydzianej, po prostu ją pomiń. Bułki możesz także upiec bez przypraw lub posypać je swoimi ulubionymi przyprawami - oczywiście pod warunkiem, że będzie to sezam, czarnuszka oraz czubryce :
Kurczak w musztardzie i miodzie pieczony na ziemniakach
Musztarda i miód nadają mięsu kurczaka wspaniałego smaku i aromatu, a całe ziarenka gorczycy przyjemnie chrupią. Mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca. Ziemniaki mięciutkie i pełne smaku.
To proste, szybkie danie sprawdzi się o każdej porze roku jako obiad lub solidna kolacja. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Świetnie prezentuje się na stole, podane w naczyniu, w którym było zapiekane
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek