KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Przepisy

Brownie z wiśniami i delikatnym akcentem chilli

Brownie z wiśniami i delikatnym akcentem chilli

Pyszne, ciężkie i mocno wilgotne brownie. Ale to co najlepsze jest niewidoczne dla oczu - wiśnie i odrobina chilli. To bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Można je podać również na ciepło, więc nawet jeśli goście zapowiedzą się w ostatniej chwili... nic straconego. Znakomite do jesiennej i zimowej herbaty oraz na gorszy nastrój ;)

Ciasto czekoladowe bezglutenowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe bezglutenowe ze śliwkami

To co może być najlepszego, czyli czekolada i śliwka razem. Niezwykle proste ciasto, które robi wrażenie. Idealne na zwykłe spotkanie, jak i większą okazję. Jego niewątpliwą zaletą jest również użycie mąki bezglutenowej, więc spokojnie można poczęstować nim wszystkich gości.

Gulasz węgierski pieczony w garnku rzymskim

Gulasz węgierski pieczony w garnku rzymskim

Smakuje najlepiej w chłodne dni. Jest sycący i energetyczny. Ma bogaty smak i aromat. Przygotowanie gulasz jest łatwe i szybkie - składniki wystarczy pokroić, wymieszać i... zapiec.

Jabłkowe róże w cieście francuskim

Jabłkowe róże w cieście francuskim

To bardzo łatwe i szybkie ciasteczka. Za to powalają swoim wyglądem. Potrzeba naprawdę niewiele by je zrobić. Równie dobrze mogą służyć jako ciastka awaryjne, kiedy wpadną niespodziewani goście. Jabłkowe róże najlepiej smakują na ciepło, oprószone białą mgiełką cukru pudru.

Jak oddzielić żółtko od białka?

Jak oddzielić żółtko od białka?

Dla dużej części kucharzy - tych początkujących i zaawansowanych - dużym wyzwaniem jest rozdzielenie żółtka od białka. Wszystkie przepisy, które zawierają frazę "oddziel żółtko od białka" odsuwają do siebie. A niepotrzebnie!

Ciasto orzechowe z gruszkami i czekoladą

Ciasto orzechowe z gruszkami i czekoladą

Ciasto na jesienne długie popołudnia i wieczory. Ma wszystko co ta pora roku przynosi w darze - pyszne orzechy włoskie i soczyste, słodkie gruszki. A żeby zapobiec jesiennym smuteczkom trochę czekolady. Ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Jak wyciskać sprawnie cytrynę do ostatniej kropli soku?

Jak wyciskać sprawnie cytrynę do ostatniej kropli soku?

Szklanka wody z cytryną, lemoniada, sos do sałaty, ryba, krem i wiele innych potraw potrzebują soku z... cytryny :) I niby to takie proste i oczywiste. Jednak jak przychodzi co do czego to pestki wlatujące do naczyń, sok w obrębie kilkudziesięciu centymetrów i piekące dłonie zdają się temu przeczyć.

Proste ciasto z 3 składników - hit internetu

Proste ciasto z 3 składników - hit internetu

Zaledwie 3 składniki i banalnie prosty sposób na to, żeby cieszyć się pysznym ciastem. Delikatne, sernikowe idealnie nadaje się do popołudniowej kawy lub herbaty. To hit internetu. Koniecznie do wypróbowania w domu :)

Co zrobić, by kruche ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia?

Co zrobić, by kruche ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia?

Perfekcyjny spód tarty lub innego placka to połowa sukcesu. Samo ciasto kruche jest bardzo łatwe do zrobienia, ale jego pieczenia nastręcza nieraz problemów. Co zrobić, aby było idealnie gładkie i nie przypominało karpatki? Obciążyć je.

W czym najlepiej wyrasta chleb? Skorzystaj z doświadczeń piekarzy - oni używają koszyków do wyrastania pieczywa.

W czym najlepiej wyrasta chleb? Skorzystaj z doświadczeń piekarzy - oni używają koszyków do wyrastania pieczywa.

Pieczesz chleb? W takim razie wiesz, jak ważny jest etap jego wyrastania. Najlepiej do tego nadają się specjalne koszyki wykonane z naturalnych materiałów. Takie są własnie koszyki marki Birkmann.

Jak upiec perfekcyjnie kruchą tartę?

Jak upiec perfekcyjnie kruchą tartę?

Sekretem kruchej tarty to szybka praca i niska temperatura masła mieszanego z mąką. Kruche, cienkie ciasto można wypełnić nadzieniem słodkim lub słonym. Co więc należy zrobić, by ciasto na tartę zawsze się udało? Przede wszystkim skorzystać ze sprawdzonego przepisu, szybko mieszać masło z mąką - najlepiej za pomocą specjalnego mieszadła.

Jak przechować połówkę cebuli, by nie straciła świeżości oraz by zapachem nie wypełniła całej lodówki?

Jak przechować połówkę cebuli, by nie straciła świeżości oraz by zapachem nie wypełniła całej lodówki?

Często zdarza się tak, że zostaje nam pół cebuli - i nie warto jej przecież wyrzucać. Położona na talerzyku i włożona do lodówki z pewnością szybko wyschnie i, co gorsza, swój zapach przekaże innym produktom. Ale tak być nie musi, jeśli użyjesz specjalnego pojemnika do przechowywanie właśnie połówki cebuli :)

Oszukana lazania (lasagne) dyniowa, czyli zapiekanka z dyni i mięsa pod sosem beszamelowym

Oszukana lazania (lasagne) dyniowa, czyli zapiekanka z dyni i mięsa pod sosem beszamelowym

Idealne jesienne danie. Tę zapiekankę z powodzeniem można przygotować wieczorem na następny dzień, bo zyskuje na smaku. Choć oczywiście świeżo wyjęta z piekarnika też jest doskonała. Miękka dynia w połączeniu z delikatnym mięsem drobiowym, do tego bogaty beszamel i ciągnący się ser. Czy trzeba więcej? :)

Jak pokroić biszkopt na tort lub inne ciasto na idealnie równe blaty?

Jak pokroić biszkopt na tort lub inne ciasto na idealnie równe blaty?

Biszkopt lub ciasto można kroić dużym nożem kuchennym lub tradycyjnie - za pomocą nitki. Oba te sposoby nie zapewniają idealnego efektu - blaty nie będą równe, mogą się również pokruszyć na brzegach. Tak jednak się nie stanie, jeśli ciasto pokroisz specjalnym nożem.

Chcesz by Twoje ciasta, ciastka i ciasteczka po upieczeniu były idealne? Wystudź je na kratce.

Chcesz by Twoje ciasta, ciastka i ciasteczka po upieczeniu były idealne? Wystudź je na kratce.

Gorące wypieku po wyjęciu z piekarnika, pozostawione w formie lub położone na płaskiej powierzchni "poci się" od spodu, co powoduje, że jego wygląd i smak mogą się niekorzystnie zmienić.

Jak szybko i dokładnie posmarować najbardziej skomplikowaną formę do pieczenia, by potem łatwo wyjąć z niej upieczone ciasto?

Jak szybko i dokładnie posmarować najbardziej skomplikowaną formę do pieczenia, by potem łatwo wyjąć z niej upieczone ciasto?

Wiesz dobrze, jak ważne jest dokładne posmarowanie formy przed pieczeniem. Dzięki temu ciasto nie przywiera do formy i po upieczeniu można je łatwo z niej wyjąć. Proste formy można posmarować masłem lub margaryną i nie jest to trudne, ale zabiera trochę czasu. Ze skomplikowanymi formami nie jest już tak łatwo, ale jest na to sposób!

Pyszna szarlotka rodzinna

Pyszna szarlotka rodzinna

Pyszna szarlotka, bo taka tradycyjna. Rodzinna, bo na dużą blachę. Będzie smakować babci, wujkowi i dzieciakom. Każdy się naje i każdy będzie zadowolony. A może nawet uda się zachować coś na następny dzień do porannej kawy :)

Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem jesiennym, nie wymagające wyrabiania

Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem jesiennym, nie wymagające wyrabiania

Idealne ciasto na wczesną jesień. Drożdżowe, pachnące wanilią, a do tego nadzienie owocowe wzmocnione orzechami. Świetny pomysł na weekendowe śniadanie albo codzienne drugie śniadanie. Ciasto niemal nie wymaga wyrabiania i jest je w stanie zrobić nawet początkujący w kwestii drożdżowych wypieków. Zatem do dzieła :)

Szybkie ciasto z jabłkami i kremem custard

Szybkie ciasto z jabłkami i kremem custard

Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu. Dużo zyskuje podane z ciepłym kremem custard, ale i bez niego jest uroczo pyszne. Zrobi je nawet dziecko, może trochę starsze :) Idealne na jesienne popołudnie do aromatycznej kawy lub herbaty.

Błyskawiczny gyros z kurczaka

Błyskawiczny gyros z kurczaka

Obiad w 20 minut? To możliwe! Domowy gyros smakuje o wiele lepiej niż ten kupiony na mieście. Ma jeszcze tę cenną zaletę, że wiadomo, co jest w środku. Doskonały pomysł na pyszny obiad lub wczesną kolację.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka