Przepisy
Nic do nich nie przywiera i zajmują tak mało miejsca - stolnice silikonowe
Nasze babcie miały solidne drewniane stolnice. Wielkie jak stół, z podwyższonymi brzegami. Nic z nich nie spadało, nie rozsypywało się i były niezwykle wygodne. Nie wiadomo też czy to zasługa tych stolnic czy samych babć, że pierogi, makaron i ciasta wychodziły takie pyszne :)
Jest taki jeden dzień w roku, kiedy pączki nie tuczą ;) Warto z niego korzystać i najeść się ich do woli, bo przez resztę roku zdrowy rozsądek mówi - "oszalałeś! 500 kalorii?" :D Ale w czwartek nie zawsze jest czas. No chyba, że 15 minut ;) I tyle właśnie potrzeba, żeby zrobić te pyszne malutkie pączki. Stopery w rękę i do dzieła ;)
Kostka owsiana z karmelowo-czekoladowym wierzchem
Po pierwsze najlepiej od razu zaparzyć dobrą herbatę i nie słodzić jej. Po drugie przygotować się na atak kajmaku i czekolady oraz słodyczy :) Nie liczcie kalorii, bo jak policzyć coś czego i tak nie widać. Weźcie masło, cukier, gotowy kajmak i czekoladę! Dla zdrowia będą płatki owsiane oraz fakt, że czekolada ma 75% kakao ;) Mała ściema, ale czego się nie robi dla nieba na podniebieniu :)
Dlaczego warto używać papilotek do wypieków?
Jakie było kiedyś bez nich życie w kuchni? Teraz trudno to sobie wyobrazić. Na pewno mniej kolorowe i na pewno mniej wygodne. Papilotki śmiało wkroczyły w nasz kuchenny świat i nie myślą go opuszczać :)
Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym "Kung Pao"
Kurczak Kung Pao to jedno ze sztandarowych dań kuchni chińskiej. Praktycznie każdy region ma swoją wersję tej potrawy. Taka z orzeszkami to seczuańska wariacja na ten temat. To też świetne danie, żeby zacząć przygodę z kuchnią azjatycką, bo łączy całe bogactwo smaków, a przy tym jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Szybkie i bardzo proste, a takie odświętne. Na spodzie wilgotne i czekoladowe w smaku ciasto "red velvet". I choć czekoladowe to jednak czerwone. Wierzch zaś to pyszny sernik. Połączenie dwóch wielkich miłości - czekolady i sernika :) To ciasto idealne, by uświętnić wiele okazji. A nie trzeba się wiele napracować by je zrobić. Za to warto upiec je w foremce w kształcie serca :)
Jak szybko zrobić pyszny sos lub dressing do sałatek za pomocą shakera
Już wszyscy chyba wiedzą, że sałatki jeść trzeba. Ale nie każdy lubi i ma ochotę bawić się w królika, który wcina same liście. Nawet najzwyklejsza zielona sałata stanie się popisowym daniem, jeśli tylko ozdobi ją pyszny sos.
Nasze babcie zawsze przestrzegały, że sałaty nie należy kroić nożem. Mozolne rwanie listka po listku, żeby ich nie zgnieść skutecznie mogły zniechęcić do jedzenia sałat.
Jak pięknie ozdobić ciasteczka w minutę?
Nie każdy jest artystą, nie każdy potrafi pięknie lukrować ciasteczka, pierniczki i inne ciasta. Na szczęście wcale nie trzeba być uzdolnionym manualnie cukiernikiem, by wypieki nabrały barw.
Piernik na piwie z mnóstwem bakalii
Bardzo tradycyjny w smaku, a przy tym szybki i niewymagający długiego dojrzewania. Idealny piernik na dzisiejsze czasy - tradycja i nowoczesność :) Można go również przełożyć powidłami, choć jest tak wilgotny i smacznie wypakowany bakaliami, że nie jest to konieczne. Za to śmiało można go polać lukrem lub polewą czekoladową. Na pewno będzie to świąteczny hit :)
Sernik karmelowy na czekoladowym spodzie z polewą ze słonego karmelu
Bardzo prosty sernik, niemal na ostatnią chwilę. No może lekka przesada, bo trzeba go schłodzić przez noc. Ale jednak wymaga minimalnego wkładu pracy i już można jeść :) To przede wszystkim gratka dla wielbicieli karmelowych smaków. A ponieważ jest ich całkiem sporo to warto go zrobić. I to zarówno z okazji jakiegoś święta, jak i całkowicie bez okazji :)
Kulebiak z nadzieniem z pieczarek i jajek
Pyszne drożdżowe ciasto ze smacznym nadzieniem z pieczarek i jajek na twardo tworzą idealny kulebiak do czerwonego barszczu. Sprawdzi się nie tylko zimową porą. Koniecznie do zrobienia!
Pyszny makowiec bez wyrzutów sumiena
Pyszny makowiec, w którym nie ma, ani mąki, ani cukru. Mąka została zastąpiona mielonymi orzechami, a cukier ksylitolem. Jest pełen witamin, minerałów i dobrych tłuszczy, w jakie bogate są orzechy i mak. Smakuje obłędnie. Może być wybornym deserem, może być zdrową przekąską. Można go nawet zjeść na śniadanie, bo orzechy i jajka dadzą niezłego kopa energetycznego. A przede wszystkim nasz makowiec poleca się na świąteczny stół.
Ciasto krajanka ze wszystkim co najlepsze - karmelem, orzechami, czekoladą i kokosem :)
Gdy czas goni i sił coraz mniej można zrobić takie świąteczne ciasto. Robi się je szybciej niż piekarnik zdąży się rozgrzać. A to nie koniec jego zalet. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie - czekoladę, karmel, orzechy, kokos, kruszonka. Odświętne, a takie szybkie i łatwe :)
Tarta z białym makiem i dżemem z gorzkich pomarańczy
Bardzo odświętna tarta makowa. Szczególny charakter nadaje jej masa z białego maku i marcepanu, a słodycz przełamuje dżem z gorzkich pomarańczy. Do tego cudownie kruche i maślane ciasto ze skórką pomarańczową. Naprawdę nie można chcieć więcej na Święta :)
Strucla Dresden Stollen z marcepanem
Choć to strucla o niemieckich korzeniach to warto ją zaprosić na świąteczny stół. Wspaniałe drożdżowe ciasto, a w środku same dobrocie - marcepan, macerowane w brendy owoce i słodkie migdały. A po upieczeniu koniecznie cukier puder, który obsypie struclę, jak śnieg konary drzew :)
Ciasteczka piernikowe z czekoladą
Pierniczkowe ciasteczka, które nie wymagają wycinania i wałkowania, ani nawet lukrowania. Lekko chrupiące na zewnątrz i urzekająco miękkie w środku. A na dodatek pięknie iskrzące się w blasku światełek, dzięki cukrowej otoczce :)
Kulebiak z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów
Pyszne drożdżowe ciasto i typowo świąteczne nadzienie tworzą idealny kulebiak do wigilijnego barszczu. Zresztą będzie dobry nie tylko na świątecznym stole. Koniecznie do zrobienia!
Babka cappuccino z polewą czekoladową
Niesamowicie prosta babka z ciasta ucieranego. Łatwo dostępne składniki czynią z niej idealne ciasto awaryjne - kiedy goście tuż tuż albo mało czasu na zabawę w kuchni. To świetny deser na co dzień i na weekend :)
Przepis na takie ciasto warto mieć zawsze w pogotowiu. I nieważne czy akurat goście zadzwonili, że wpadną czy wszystkich domowników dopadła ochota na coś słodkiego. Puszyste, z nutką wanilii i mnóstwem słodkich żurawin, które czerwono błyskają z ciasta. Świetne do jesiennej i zimowej herbaty, gdy zimno i ciemno za oknem :)
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek