KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Tarta z borówkami i galaretką jogurtową

Dodano: 2012-08-06

Lekka, kwaskowata, bardzo orzeźwiająca. Bardzo cienkie ciasto, dużo borówek i delikatna galaretka - czyż to nie świetny pomysł na letni deser lub urokliwy podwieczorek?







60 minut | bardzo łatwe | porcje: okrągła forma do tarty o średnicy 28 cm

kruche ciasto:
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki (20 dag)
10 dag zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
2 czubate łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)

szczypta soli

nadzienie:
2 szklanki borówek (około 40 dag)
1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
3 czubate łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny

Do przygotowania tarty przydadzą Ci się:


Forma do tarty z ceramicznym talerzem czerwona - Lekue

Mieszadło - siekacz do wyrabiania ciasta kruchego - Cuisipro

Pasta z wanilii Madagascar Bourbon (118 g) - Nielsen-Massey

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Żółtko wymieszaj ze śmietaną i pastą waniliową.
  3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj cukier i sól. Dodaj masło i posiekaj je z mąką na małe kawałki (najłatwiej i najszybciej zrobisz to za pomocą specjalnego siekacza). Zrób zagłębienie i wlej mieszaninę żółtka ze śmietaną i pastą. Szybko wyrób gładkie ciasto.
  4. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkuj na cienki placek (3-4 mm), nawiń na wałek i przenieś na formę. Odetnij nadmiar ciast, zrób widelcem kilka nakłuć. Ułóż papier, wsyp kuleczki do pieczenia (możesz je zastąpić fasolą lub piec ciasto bez obciążenia) i wstaw do gorącego piekarnika na 15-20 minut - kiedy brzegi będą zarumienione, wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  5. Żelatynę rozpość w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia, wlej do zimnego jogurtu, dodaj cukier i dokładnie całość wymieszaj.
  6. Na zimnym cieście ułóż borówki, zalej galaretką i wstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut, aż galaretka stężeje.

Komentarze

Marta, ja na przykład nie wałkuję ciasta tylko wylepiam nim formę, a przed upieczeniem razem z formą wkładam do lodówki. Może to mniej elegancka metoda, ale tak też wychodzi :)

Matan [2012 /8 /8 19 :56:17]

jedno mam tylko pytanie:jakim cudem mam rozwałkować to ciasto bez schłodzenia,skoro się łamie? --- AleDobre.pl: w takim razie należy ciasto dokładniej wyrobić, by dało się rozwałkować :)

Marta [2012 /8 /8 14 :53:38]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka