KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Tarta z malinami, budyniem waniliowym i galaretką cytrynową

Dodano: 2012-07-17

Bardzo cienkie, kruche waniliowe ciasto. Waniliowy, delikatny budyń. Mnóstwo malin. Cytrynowa galaretka. Czy czegoś więcej potrzeba do szczęścia w letnie popołudnie?







60 minut | bardzo łatwe | porcje: okrągła forma do tarty o średnicy 28 cm

kruche ciasto:
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki (20 dag)
10 dag zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
2 czubate łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)
szczypta soli

nadzienie:
2 szklanki malin (około 40 dag)
1 budyń waniliowy (na 1/2 litra mleka)
1 galaretka cytrynowa (na 1/2 litra wody)

Do przygotowania tarty przydadzą Ci się:


Forma do tarty z ceramicznym talerzem czerwona - Lekue

Mieszadło - siekacz do wyrabiania ciasta kruchego - Cuisipro

Pasta z wanilii Madagascar Bourbon (118 g) - Nielsen-Massey
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Żółtko wymieszaj ze śmietaną i pastą waniliową.
  3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj cukier i sól. Dodaj masło i posiekaj je z mąką na małe kawałki (najłatwiej i najszybciej zrobisz to za pomocą specjalnego siekacza). Zrób zagłębienie i wlej mieszaninę żółtka ze śmietaną i pastą. Szybko wyrób gładkie ciasto.
  4. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkuj na cienki placek (3-4 mm), nawiń na wałek i przenieś na formę. Odetnij nadmiar ciast, zrób widelcem kilka nakłuć. Ułóż papier, wsyp kuleczki do pieczenia (możesz je zastąpić fasolą lub piec ciasto bez obciążenia) i wstaw do gorącego piekarnika na 15-20 minut - kiedy brzegi będą zarumienione, wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  5. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale użyj 1 i 1/2 szklanki wody. Wstaw do lodówki, by zaczęła tężeć.
  6. Budyń przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Połowę gorącego budyniu rozprowadź po cieście (resztę zjedz w oczekiwaniu na gotową tartę). Odstaw na kilka minut, następnie ułóż na nim maliny. Na maliny wlej tężejącą galaretkę (powinna być już gęsta) i wstaw tartę do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka