KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik

Dodano: 2018-07-03

Nie tylko my jadamy chłodnik latem. Jadają go również Hiszpanie. Ich chłodnik nieco się różni od naszego. To kwintesencja śródziemnomorskiego lata, bo to, po prostu zmiksowane, świeże warzywa, które dojrzewały pod hiszpańskim słońcem. To idealne danie na upalne lato - pyszne i orzeźwiające.

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik

Gaspacho, bo tak nazywa się nasz chłodnik pochodzi z Andaluzji. Dawno temu było to pożywienie ubogich robotników pracujących na winnicach i składało się tylko z chleba, wody i oliwy. Stąd obecność chleba w przepisie, choć nie musimy go dodawać.
 
Skłądniki:
 
 

   
- kilogram dojrzałych w słońcu, czerwonych pomidorów
- duży ogórek lub dwa mniejsze
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- kilka łyżek oliwy extra virgin
- łyżka octu winnego
- papryczka chilli (lub odrobina sproszkowanego)
- pieprz i sól
- opcjonalnie – dwie kromki czerstwego, żytniego chleba na zakwasie.
 
 
Przygotowanie:
  
Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Ogórek, cebulę, czosnek, obieramy. Paprykę i chilli oczyszczamy z gniazd nasiennych. Dodajemy przyprawy, oliwę, ocet winny i blendujemy na gładką masę. Jeśli mamy pod ręką czerstwy, żytni chleb na zakwasie, możemy dodać i również z miksować z warzywami, ale nie jest to konieczne. Bez tego gazpacho też jest równie pyszne.
 
W niektórych przepisach znajdziecie białą bułkę, ale ja nie uznaję pszennego pieczywa. Niektóre źródła podają, że do gazpacho dodaje się tylko chleb przygotowany na zakwasie i ja trzymam się tej wersji.
 
Jeśłi przeszkadzają nam nasionka pomidorów, przed dodaniem chleba, można gaspacho przetrzeć przez sito. Ja tego nie robię, z czystego lenistwa, bo małe pesteczki zupełnie mi nie przeszkadzają.
 
Przed podaniem, gaspacho należy schłodzić. Najlepiej smakuje z grzankami. Ja najbardziej lubię z żytnim pieczywem chrupkim. W upalne dni, w sezonie pomidorowym przygotowuję cały słój takiego gazpacho i trzymam w lodówce, w razie napadu głodu czy najazdu głodomorów.
  
Takie gaspacho może stać w lodówce kilka dni.
  
Smacznego, Beata z AleDobre.pl
 
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka