Brownie z czerwonym winem

Dodano: 2018-02-12

To jest deser, który zachwyci i Ją, i Jego. Właściwie, powali na kolana każdego wielbiciela czekolady i czerwonego wina. I nie tylko w Walentynkowy wieczór. I nie tylko we dwoje. Równie dobrze można się nim delektować w samotności, przy ulubionej komedii romantycznej, z lampką czerwonego, wytrawnego wina.

Brownie z czerwonym winem

Czego potrzebujemy:

• butelka  ulubionego czerwonego, wytrawnego wina
• 300 gram gorzkiej czekolady
• 200 gram masła
• 250 gram brązowego cukru
• 135 gram mąki
• 3 jajka
• Szczypta soli
• Szczypta pasty z waniliowej


Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. 

W rondelku zagotowujemy szklankę czerwonego wina, aż zredukuje się do niewielkiej ilości (około 5-krotnie). Zmniejszamy ogień, dodajemy masło i 200 gram ciemnej czekolady, mieszając do momentu, gdy dodane składniki rozpuszczą się i połączą. Zdejmujemy z ognia.

W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka z cukrem. Następnie powoli dodajemy do nich rozpuszczone masło z czekoladą i czerwonym winem, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę, sól, pastę waniliową.

Wykładamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu studzimy, a następnie, przy pomocy foremek wykrawamy ulubione kształty: single spędzający wieczór z ulubionym filmem wykrawają kwiatuszki, zakochani kroją w serduszka.

100 ml czekolady rozpuszczamy w gorącej kąpieli z odrobiną czerwonego wina – około trzech łyżek. Układamy serduszka lub kwiatki na białych talerzykach, polewamy rozpuszczoną czekoladą. Podajemy z czerwonym, wytrawnymi winem, tym które zostało w butelce. No chyba, że zostało wypite w oczekiwaniu na koniec pieczenia, wtedy trzeba otworzyć następne. Smacznego.
Inspirowane przepisem ze strony:  Wilton.com

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka