KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Jagielnik z jabłkami

Dodano: 2017-10-27

Jagielnik z jabłkami to wyjątkowe i smakowite ciasto, które nie zawiera glutenu, a w jego składzie nie ma ani grama białego cukru i ani jednego jajka. Spód tego ciasta zrobiony jest z kaszy jaglanej. Pokrojone w cienkie plasterki jabłka z odrobiną cynamonu i cukru trzcinowego smakują przepysznie. Przepis na jagielnik z jabłkami jest sprawdzony i prosty, a efekt końcowy smakowity.

Jagielnik z jabłkami


Czas: 50 minut | Porcje: Tortownica o średnicy 21 cm

1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki melasy z winogron
2 łyżki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów bez skórki)
1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju do wysmarowania formy, lub tłuszcz w sprayu
  1. Kaszę wsypać do dużego sitka, przelać zimną wodą, następnie wrzątkiem - dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlać 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać kaszę i gotować na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłączyć ogień, wymieszać, przykryć i pozostawić na 10 minut. Po 5 minutach, odkryć i wymieszać widelcem tak, by ziarenka się od siebie oddzieliły. Po tym czasie odkryć i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Jabłko przekroić na pół. Pokroić na cienkie plasterki.
  4. Do kaszy dodać mąkę migdałową i melasę. Wymieszać.
  5. Formę wysmarować olejem, lub spryskać tłuszczem w sprayu. Za pomocą łyżki rozprowadzić równomiernie jaglaną masę.
  6. Na wierzchu jaglanego spodu ułożyć plasterki jabłka. Posypać cynamonem i cukrem trzcinowym.
  7. Wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut. Wyjąć i ostudzić.
  8. Podawać na deser.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka