KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pieczony kalafior pod pomidorami

Dodano: 2017-10-11

W tym przepisie pomidory połączyły się z kalafiorem i powstało danie zdrowe i kolorowe. A do tego przepis na pieczonego kalafiora pod pomidorami jest prosty, szybki i niedrogi. Charakteru dodaje ser żółty oraz suszony czosnek. Pieczony kalafior pod pomidorami będzie pysznym dodatkiem do dania głównego ze sztuką mięsa w roli głównej. Do tego ulubiona surówka i domowy obiad jest gotowy. Pieczony kalafior pod pomidorami sprawdzi się w pudełku jako danie na wynos. Jest równie dobry na ciepło jak i na zimno


Pieczony kalafior pod pomidorami

Czas: Przygotowanie ok. 30 minut + pieczenie 20-25 minut | Porcje: 4

1 mały kalafior
5 dag żółtego sera
1/4 szklanki oleju (ok. 60 ml)
1 pomidor
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
  1. Ser żółty zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidora pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 5-6 minut. Zdjąć z ognia.
  3. Kalafiora pokroić na większe różyczki. Ugotować w wodzie (ok. 10 minut) lub na parze (ok. 8 minut). Odcedzić.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  5. Olej wymieszać z bułką tartą. Dodać czosnek i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  6. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  7. Za pomocą pędzla kuchennego kawałki kalafiora posmarować olejem z bułką tartą i czosnkiem. Całość zalać sosem pomidorowym. Posypać pokrojonym w kostkę świeżym pomidorem i serem żółtym.
  8. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.
  9. Podawać na gorąco z mięsem i ulubioną surówką lub w wersji wege bez mięsa.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka