KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Makaroniki z kremem borówkowym

Dodano: 2017-09-26

Makaroniki to przekładane kremem bardzo słodkie migdałowe ciasteczka. Pochodzą z Francji i Włoch i w tych krajach są najbardziej znane. Makaroniki można też przygotować w domu. Do upieczenia kolorowych makaroników z kremem nie potrzeba wielu składników. Wystarczy bardzo sztywno ubić białka. Z dodatkiem kropli barwnika spożywczego powstaną makaroniki w bajecznych kolorach.

Makaroniki z kremem borówkowym


Czas: 30 minut | Porcje: 24 ciasteczka

1 szklanka mąki migdałowej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru (ok. 15 dag)
3 białka jaj
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego

krem:
15 dag serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki dżemu z borówek
  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  2. Białka przełożyć do misy miksera. Ubić na sztywno.
  3. Stopniowo dodawać drobny cukier i cały czas ubijać. Dodać barwnik spożywczy i miksować.
  4. Mąkę migdałową wymieszać z cukrem pudrem.
  5. Do ubitych i zabrawionych białek powoli dodawać mąkę migdałową z cukrem pudrem. Delikatnie mieszać od dołu do góry.
  6. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
  7. Matę do makaroników ułożyć na blasze do pieczenia. Masę białkową nakładać za pomocą rękawa cukierniczego. Aby makaroniki miały ładny kształt, odstawić matę na 10 minut.
  8. Wstawić do piekarnika i piec ok. 12 minut.
  9. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Przygotować krem. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać konfiturę i zmiksować na gładko. Krem borówkowy przełożyć do rękawa cukierniczego.
  11. Delikatnie zdjąć makaroniki z maty. Przekładać kremem z konfitury borówkowej. Składać po dwa ciasteczka.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka