KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Kurki kiszone w solance

Dodano: 2017-09-26

Kurki kiszone w solance są wyjątkowo delikatne i bardzo smaczne. Można je podać do obiadu lub użyć jako składnika zdrowej sałatki. Dobrze komponują się w zupach. Są ciekawym dodatkiem do kanapek. Przepis na kurki kiszone w solance jest prosty i sprawdzony. Składniki na kurki kiszone w solance są dostępne bez żadnych problemów, zwłaszcza teraz, kiedy grzybów na straganach jest pod dostatkiem.

Kurki kiszone w solance

Czas: ok. 45 minut + kiszenie ok. 2 tygodnie | Porcje:Słoik 500 ml lub 2 słoiki 250 m

1 kg świeżych kurek
1 litr wody
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka białej gorczycy
6 łyżek miodu
4 ząbki czosnku
 gałązki kopru z kwiatami
  1. Kurki umyć i oczyścić. Czosnek obrać.
  2. Zagotować wodę. Dodać kurki i gotować 2-3 minuty. Odcedzić.
  3. W dużym garnku zagotować świeżą wodę. Dodać sól i miód, a następnie wymieszać. Zestawić z ognia. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Do słoików nakładać po ząbku czosnku, gorczycę, kurki oraz gałązki kopru.
  5. Słoiki zalać zimną wodą z solą i miodem. Słoiki lekko zakręcić i odstawić.
  6. Kisić przez 4-5 dni. Dokręcić słoiki. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 1-2 tygodnie.


Rada: Po otwarciu słoika z kurkami w solance, wystarczy przełożyć je na durszlak i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka