KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pierogi z kurkami i fetą

Dodano: 2017-08-21

Do grona przepisów na pierogi właśnie dołączył kolejny. To sprawdzony przepis na pyszne pierogi z kurkami. Jest to danie sezonowe, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Można przygotować je także poza sezonem i użyć mrożonych kurek. Efekt końcowy będzie równie smaczny. Pyszne, elastyczne ciasto jest sekretem tych niesamowitych pierogów z kurkami. farsz z kurek wzbogacony jest o słoną fetę, a dzięki temu pierogi zyskują bardzo ciekawy smak. Pierogi z kurkami i fetą to pomysł na oryginalny i niebanalny obiad. Najlepiej smakują od razu po ugotowaniu, ale będą smaczne podgrzane na maśle na patelni.

Pierogi z kurkami i fetą

Czas: ok. 60 minut | Porcje: 30 pierogów

ciasto na pierogi:
40 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczka soli
około 1 szklanki ciepłej wody

farsz:
50 dag kurek
1 duża cebula
1 opakowanie sera feta (ok. 150 g)
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki masła
sól
świeżo mielony czarny pieprz

do podsypywania:
kilka łyżek pszennej mąki
  1. Mąkę przesypać do miski. Zrobić zagłębienie i wlać wodę.
  2. Wymieszać mąkę z wodą i ponownie dolać wody, by po wyrobieniu otrzymać dość zwarte i elastyczne ciasto.
  3. Przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i wyrobić na jednolite ciasto.
  4. Przykryć i odstawić na 20 minut.
  5. Kurki umyć i oczyścić. Większe pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Fetę pokruszyć widelcem. Szczypiorek posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać masło. Smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać kurki i smażyć ok. 5 minut, aż cała woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia.
  7. Kiedy kruki ostygną, dodać fetę i szczypiorek. Delikatnie wymieszać. Zostawić dwie łyżki usmażonych najmniejszych kurek, aby udekorować danie przed podaniem.
  8. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część cienko rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Wykrawać koła, nakładać na nie porcje farszu z kurek i fety. Skleić brzegi.
  9. Pierogi gotować partiami w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Po wrzuceniu każdej porcji, delikatnie zamieszać, aby pierogi nie przywarły do dna garnka.
  10. Podawać na gorąco posypane małymi kurkami.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka