KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Makaron z cukinii w sosie pomidorowym

Dodano: 2017-08-02

Makaron z cukinii w sosie pomidorowym to pyszne danie idealne na obiad. Makaron z cukinii jest lekki, aromatyczny i zdrowy. Ten przepis na pewno przypadnie Ci do smaku :) Makaron z cukinii w sosie pomidorowym to obiad idealny w gorący dzień :) Cukinia świetnie sprawdza się w wielu potrawach. To także warzywo, z którego można zrobić pyszny makaron bez mąki. Ten makaron jest bardzo lekki i wyjątkowo smaczny. Z dodatkiem sosu pomidorowego z czosnkiem, bazylią i oregano to danie fit, które spokojnie mogą wprowadzić do diety osoby przebywające na diecie odchudzającej. Makaron z cukinii w sosie pomidorowym zawiera dobre tłuszcze i mnóstwo witamin. To danie zachwyci także wegetarian, ponieważ nie zawiera mięsa.

Makaron z cukinii w sosie pomidorowym


Porcje: 4 | Czas: 15 minut

4 cukinie o łącznej wadze (ok. 1 kg)
1 opakowanie przecieru pomidorowego (500 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:
świeżo starty parmezan
świeża bazylia

  1. Umyte i osuszone cukinie pokroić na makaron. Najłatwiej można to zrobić za pomocą temperówki do warzyw. Cukinie gotować na parze 4-5 minut. Zdjąć z ognia.
  2. Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodaj czosnek. Smażyć mieszając przez pół minuty, aż czosnek lekko się zeszkli.
  4. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Doprawić suszoną bazylią, oregano, solą i pieprzem.
  5. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu ok. 5 minut. Jeżeli sos jest bardzo rzadki, można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  6. Nakładać porcje makaronu z cukinii na talerze. Posypać startym parmezanem. Udekorować listkami świeżej bazylii.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka