KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sernik z brzoskwiniami

Dodano: 2017-07-25

Sernik z brzoskwiniami to klasyczny deser, który sprawdzi się w upalne dni. To pyszne ciasto jest tak naprawdę uniwersalne, ponieważ pasuje bez względu na okazję. Sprawdzi się w czasie imprez, urodzin, imienin, popołudnia z przyjaciółmi, a nawet w święta. Przepis na sernik z brzoskwiniami jest prosty i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Spód to niezwykle kruche ciasto, a na nim krem serowy i słodkie brzoskwinie. Idealnym uzupełnieniem jest kruszonka. Krótko mówiąc, sernik z brzoskwiniami to super ciasto dla każdego.

Sernik z brzoskwiniami

Czas: 1,5 godziny | Porcje: tortownica o średnicy 26 cm

ciasto kruche:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
125 g zimnego masła
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka


masa serowa:
500 g 3-krotnie mielonego twarogu
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 całe jajko

dodatki:
1/3 szklanki drobnego cukru
mała puszka brzoskwiń w syropie (400 g)
cukier puder do posypania

  1. Do dużej miski lub na stolnicę przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć palcami lub posiekać, aż powstaną drobne okruchy.
  2. Do ciasta dodać 3 żółtka i mieszać, aż powstaną duże okruchy. Zagnieść je w jedną jednolitą kulę. Podzielić na dwie części, w proporcji 2/3. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
  3. Do dużej miski włożyć miękkie masło. Rozetrzeć z cukrem, aż powstanie biała, dosyć puszysta masa. Dodać ser i zmiksować do połączenia składników (ok. 1 minuty). Dodać jajko i dalej miksować. Na końcu dodać budyń i wymieszać do połączenia wszystkich składników.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Większy kawałek ciasta rozwałkować na średnicę nieco większą niż tortownica. Wyłożyć nim dno i podnieść brzegi na 2-3 centymetry. Nakłuć widelcem.
  6. W czystej, odtłuszczonej misce ubić pozostałe ze spodu 3 białka na sztywną pianę, a następnie stale ubijając dodawać po łyżeczce cukier. Ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
  7. Na spód ciasta wyłożyć masę serową. Na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie (każdą połówkę pokrój na 4 części), przykryć pianą z białek. Drugą połowę ciasta zetrzeć i posypać wierzch.
  8. Wstawić do piekarnika. Piec 40 minut, aż kruszonka z wierzchu będzie złota. Sernik wystudzić w lekko otwartym piekarniku.
  9. Przed podaniem sernik posypać cukrem pudrem.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka