KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Lazania (lasagne) z cukinii i mielonego mięsa

Dodano: 2017-07-24

To nietypowy, ale sprawdzony i bardzo smaczny przepis na zdrowy i pyszny obiad. W tej lazanii z cukinii i mielonego mięsa nie ma tradycyjnego makaronu. Zamiast niego jest makaron z cukinii. Danie jest sycące, ponieważ zawiera mięso mielone i z powodzeniem można zaserwować je na obiad dla całej rodziny. To lekkie i bardzo dobre danie. Przygotowanie lazanii z cukinii i mielonego mięsa jest proste i szybkie, a wrażenia smakowe są znakomite.

Lazania (lasagne) z cukinii i mielonego mięsa

Czas: ok. 50 minut | Porcje: 4-6

nadzienie:
1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
1 szklanka mleka (250 ml)
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 łyżka suszonej bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru

sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 czubata łyżka pszennej mąki
2 szklanki zimnego mleka
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

dodatkowo
2 łyżki tartej bułki
olej do wysmarowania form


  1. Obraną cebulę pokroić na cienkie piórka. Obrany ząbek czosnku pokroić na cienki plasterki. Natkę przebrać, usunąć grube łodyżki, a listki drobno posiekać.
  2. Umyte i osuszone cukinie pokroić na cienki pasy. Najłatwiej można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry cukinii włożyć do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego, lekko posolić, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 8-10 minut. Wyjąć, kiedy plastry cukinii zaczną się przypalać na brzegach. Odstawić do wystygnięcia.
  3. W garnku lub dużym rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić i smażyć dwie minuty, cały czas mieszając, aż się lekko zeszkli. Dodać czosnek, smażyć jeszcze przez minutę.
  4. Do cebuli dodać mielone mięso. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając i rozbijając mięso na małe kawałki.
  5. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, mleko, doprawić bazylią, solą, cukrem i pieprzem. Gotować na średnim małym ogniu, co jakiś mieszając przez 15-20 minut, aż mleko w połowie odparuje. Zestawić z ognia i dodać natkę pietruszki. Wymieszać.
  6. Przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i smażyć, energicznie mieszając przez minutę. Garnek zestawić z ognia, wlać zimne mleko i dokładnie wymieszać. Gotować na średnim ogniu. Doprowadzić sos do wrzenia, bardzo często mieszając. Zestawić z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką.
  7. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wlać do niego kilka łyżek sosu beszamelowego. Ułożyć warstwę cukinii, a na niej warstwę nadzienia. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch powinien kończyć się warstwą cukinii.
  8. Zapiekankę polać sosem beszamelowym i posypać tartą bułką.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30-35 minut, aż wierzch zacznie się ładnie rumienić.
  10. Podawać z sałatą z sosem vinegret.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka