KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Zupa kapuściana z kalarepą

Dodano: 2017-06-08

Zupa kapuściana z kalarepą to propozycja na pyszny i lekki obiad. Sezonowe składniki jak młoda kapusta i kalarepa sprawiają, że zupa ma wyjątkowy wiosenny smak. Ich smak podkreśla esencjonalny bulion. Z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka jest sycąca i może wystarczyć za dwa dania. Odpowiednio dobrane zioła dodają aromatu. To pyszne danie, które można podać na rodzinny obiad. Zupa będzie jeszcze lepsza, jeżeli przygotuje się ją dzień wcześniej.

Zupa kapuściana z kalarepą

40 minut | porcje: 4

1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 młoda kapusta (ok. 2 i 1/2 kg)
1 pierś z kurczaka ugotowana w bulionie (ok. 50 dag)
1 marchewka ugotowana w bulionie
1 kalarepa
1 por
5 łyżek masła
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól
świeżo mielony czarny pieprz

  1. Zagotować bulion. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek.
  2. Poszatkować kapustę. Obrać i poszatkować kalarepę. Pokroić pora na cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła. Udusić na nim kapustę, kalarepę i pora. Często mieszać. Dusić, aż warzywa będą miękkie (ok. 5 minut). Dodać do bulionu. Gotować na średnim ogniu ok. 5 minut.
  4. Doprawić lubczykiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki masła. Gotować na średnim ogniu 10 minut.
  5. Pokroić kurczaka na kawałki (ok. 2 cm x 3 cm). Posiekać koperek. Dodać do zupy. Wymieszać.
  6. Podawać ze świeżym pieczywem.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka