KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Szparagi zapiekane z szynką dojrzewającą i podawane z cytrynową gremolatą

Dodano: 2017-05-10

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Te smaczne warzywa są w sklepach na straganach tylko kilka tygodni, więc warto korzystać i przygotowywać szparagi na różne sposoby. W tym przepisie oprócz szparagów zielonych i białych, znalazła się też szynka długo dojrzewająca i pomidorki koktajlowe. Szparagi zapiekane z szynką i aromatyczną cytrynową gremolatą to super propozycja na pyszną przekąskę. Tak przygotowane szparagi można upiec w piekarniku lub na grillu. W obu wariantach szparagi z szynką dojrzewającą będą pyszne. Bardzo dobrze smakują same, bez żadnych dodatków, ale można podać do nich świeże pszenne pieczywo.

Szparagi zapiekane z szynką dojrzewającą i podawane z cytrynową gremolatą

20 minut | 4-6 porcji

1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek białych szparagów
7-9 plastrów dojrzewającej szynki
4 łyżki oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
20 dag pomidorków koktajlowych

gremolata:
mały pęczek natki pietruszki
skórka z połowy cytryny
1 łyżka grubej soli
  1. Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki.
  2. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cytrynę wyszorować i zetrzeć skórkę. Natkę wymieszać ze skórką cytryny. Doprawić solą.
  3. W jeden plaster szynki zawijać po trzy szparagi zielone i białe. Ułożyć na blasze wysmarowanej połową oliwy. Między szparagi ułożyć pomidorki koktajlowe. Pozostałą oliwą skropić szparagi i pomidorki, lekko posolić i mocno posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Zapiekać od 8 do 10 minut, aż szynka się apetycznie przypiecze, a szparagi będą miękkie.
  5. Wyjąć z piekarnika. Posypać cytrynową gremolatą. Podawać od razu.






Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki..
  • Natkę pietruszki drobno posiekać. Cytrynę wyszorować i zetrzeć skórkę. Natkę wymieszać ze skórką cytryny. Doprawić solą.





    W jeden plaster szynki zawijać po trzy szparagi zielone i białe. Ułożyć na blasze wysmarowanej połową oliwy. Między szparagi ułożyć pomidorki koktajlowe. Pozostałą oliwą skropić szparagi i pomidorki, lekko posolić i mocno posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem.





    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Zapiekać od 8 do 10 minut, aż szynka się apetycznie przypiecze, a szparagi będą miękkie. Wyjąć z piekarnika. Posypać cytrynową gremolatą. Podawać od razu.



  • Przydatne produkty do tego przepisu

    KATEGORIE

    Kategorie główne

    one

    Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

    Zobacz szczegóły

    AleDobre.pl to:

    Dodano do koszyka