KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Chleb imprezowy z serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym

Dodano: 2017-04-28

To pyszny przepis na super przekąskę na imprezę. Ale nie tylko, bo równie smaczny będzie przygotowany na grillu.
Bez względu na okoliczność, ten chleb faszerowany serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym to danie, które na 100 proc. zrobi niesamowite wrażenie na gościach. Tak upieczony chleb jest przepyszny, wygląda oszałamiająco, przepis jest prosty, a wykonanie szybkie.
Nie ma co się oszukiwać, przygotuj od razu dwa bochenki tego niesamowitego chleba faszerowanego serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym, bo zanim się obejrzysz, jeden zniknie błyskawicznie :)

Chleb imprezowy z serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym

1 chleb pszenny o wadze około 50 dag - najlepiej lekko czerstwy (lub wcześniej zmrożony w zamrażalniku przez 2-3 godziny)
15 dag masła
15 dag startej mozzarelli
duży (ale naprawdę duży) pęczek natki pietruszki
10 ząbków czosnku
sól

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Chleb ponacinać ostrym nożem w ukośną kratkę, tak by nie przeciąć jego spodu. Jeżeli chleb jest bardzo świeży, robić to wolno i dokładnie. Można wcześniej włożyć chleb na 2-3 godziny do lodówki, aby stał się twardy i łatwo dał się pokroić.
  3. Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  4. W rondelku rozpuścić masło, dodać czosnek, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając przez 2-3 minuty, aż zacznie się szklić. Zdjąć z ognia, dodać natkę, doprawić solą i wymieszać.
  5. Pomiędzy nacięcia chleba wlać masło z czosnkiem i pietruszką. Zostawić 4 łyżki na później.
  6. Następnie pomiędzy nacięcia włożyć mozzarellę.
  7. Chleb od spodu i z boków owinąć folią aluminiową, a wierzch polać pozostałym masłem.
  8. Cały bochenek zawinąć dokładnie w folię, włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać przez 25 minut.
  9. Wyjąć chleb, rozchylić folię na górze, wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut, aby skórka pięknie się przyrumieniła.
  10. Podawać od razu po upieczeniu.


Chleb imprezowy z serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym  - etap 1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Chleb ponacinać ostrym nożem w ukośną kratkę, tak by nie przeciąć jego spodu. Jeżeli chleb jest bardzo świeży, robić to wolno i dokładnie. Można wcześniej włożyć chleb na 2-3 godziny do lodówki, aby stał się twardy i łatwo dał się pokroić.


Chleb imprezowy z serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym  - etap 2

Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekać. W rondelku rozpuścić masło, dodać czosnek, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając przez 2-3 minuty, aż zacznie się szklić.


Chleb imprezowy z serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym  - etap 3

Zdjąć z ognia, dodać natkę, doprawić solą i wymieszać.


Chleb imprezowy z serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym  - etap 4

Pomiędzy nacięcia chleba wlać masło z czosnkiem i pietruszką. Zostawić 4 łyżki na później.


Chleb imprezowy z serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym  - etap 5

Następnie pomiędzy nacięcia włożyć mozzarellę.


Chleb imprezowy z serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym  - etap 6

Chleb od spodu i z boków owinąć folią aluminiową, a wierzch polać pozostałym masłem.


Chleb imprezowy z serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym  - etap 7

Cały bochenek zawinąć dokładnie w folię, włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać przez 25 minut.


Chleb imprezowy z serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym  - etap 8

Wyjąć chleb, rozchylić folię na górze, wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut, aby skórka pięknie się przyrumieniła.


Chleb imprezowy z serem i masłem czosnkowo-pietruszkowym  - etap 9

Podawać od razu po upieczeniu.


Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka