KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Gołąbki bez zawijania - super łatwe, super pyszne!

Dodano: 2017-04-27

Przepis na pyszny i oryginalny obiad to gołąbki bez zawijania. Proste i szybkie danie, które będzie świetna odmianą dla tradycyjnych gołąbków. To przepis na najlepsze gołąbki na świecie.

Gołąbki bez zawijania - super łatwe, super pyszne!

90 minut | 12 gołąbków

1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
1/2 kg białej kapusty
1 średniej wielkości biała cebula
2 małe jajka
1/2 szklanki surowego ryżu
2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
około 1/3 szklanki oleju do smażenia

sos pomidorowy:
3 szklanki bulionu
3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
1 łyżka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Zagotować około 2 litrów wody.
  2. Kapustę drobno posiać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gotującej się wody, wymieszać, gotować przez minutę, przełożyć na cedzak, przelać zimną wodą.
  3. Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę, posolić. Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty aż się zeszkli. Cały czas mieszać.
  4. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli będzie rzadka, dodać trochę tartej bułki.
  5. Z masy formować podłużne kotlety. Obsmażyć je krótko (do zmiany koloru) na gorącym oleju ze wszystkich stron.
  6. Dokładne wymieszać wszystkie składniki sosu pomidorowego.
  7. Kotlety ułożyć w jednej warstwie w dużej formie do zapiekania. Zalać sosem, tak by całkowicie je przykrył.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez godzinę, aż jedna trzecia sosu odparuje.
  9. Podawać z gotowanymi ziemniakami i sałatą z sosem winegret.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka