KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Zupa z pieczonej cukinii

Dodano: 2017-03-13

Zupa z pieczonej cukinii ze skwarkami z... cukinii - bardzo smaczna, z prostych składników, aromatyczna i prosta. Ma ekskluzywny, bogaty posmak. Lekka i zdrowa.

Zupa z pieczonej cukinii

40 minut | porcje: 4-6

1k cukinii
1 litr warzywnego bulionu (ostatecznie może być z kostki)
główka czosnku
20 dag sera feta (lub sera "typu feta")
60ml kwaśnej śmietany (np. 18%)
60g łuskanych pestek słonecznika
25g posiekanej natki pietruszki
60ml oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki. Pestki upraż na suchej patelni. Natkę drobno posiekaj. Fetę pokrój na kostkę.
  2. Trzy cukinie pokrój na plastry o grubości 3-4 mm. Jedną pokrój na drobną kostkę. Plastry i kostkę ułóż na blasze wysmarowanej połową oleju (tak, by plastry nie mieszały się z kostkami). Pozostałym olejem skrop plastry i kostkę. Pomiędzy cukinię powciskaj ząbki czosnku.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i zapiekaj przez 10-15 minut, aż cukinia zacznie rumienić się na brzegach. Wyjmij i plastry odwróć na drugą stroną, a kostkę wymieszaj. Zapiekaj przez następne 10-15 minut, aż cukinia mocno się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika. Obierz czosnek z łupin.
  4. Zagotuj bulion, dodaj plastry cukinii oraz ząbki czosnku, zmiksuj na gładką masę.
  5. Dodaj natkę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj.
  6. Zupę przelej na talerze, posyp "skwarkami" cukiniowymi, fetą i pestkami słonecznika. Udekoruj zielonymi listkami.
  7. Zupa najlepiej smakuje bez dodatków, ale jeśli nie możesz się bez nich obejść (ale wpierw spróbuj ją bez), możesz podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym, krakersami lub pikantnymi ciasteczkami z ciasta francuskiego.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka