KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Łosoś pod cytrynowo ziołową skorupką

Dodano: 2017-03-02

Rzadko kiedy łosoś smakuje tak wyjątkowo, jak ten. Przepis na zapiekanego łososia pod skorupką cytrynowo-pietruszkowo-bazyliową możesz wykorzystać na każdą okazję.

 Łosoś pod cytrynowo ziołową skorupką

45 minut | porcje: 4

4 filety z łososia bez skóry po około 15-20 dag każdy
2 cytryny
dwa pęczki natki pietruszki
pęczek bazylii (ostatecznie można zastąpić łyżką suszonej)
70g łyżki masła
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz

  1. Przygotowanie potrawy zaczynij od cytryn wyszoruj i skrój z nich skórkę na bardzo cienkie paseczki (za pomocą specjalnego noża do tego zabiegu - można też zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach).Filety umyj, osusza dokładnie papierowym ręcznikiem, skrop sokiem z cytryny, posól, posyp znaczną ilością czarnego pierzu i wstaw o lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj skorupkę: natkę pietruszki i bazylii dokładnie posiekaj i wymieszaj z 30g miękkiego masła i skórką z cytryny - im więcej masy będzie, tym lepiej.
  2. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Blachę wysmaruj łyżką masła, na niej ułóż odsączone filety, posmaruj każdy masą ziołowo-masłową - powinna mieć około pół centymetra grubości. Na nią ułóż jeszcze pozostałe masło w małych kawałkach. Rybę wstaw do piekarnika na 6-8 minut. Podawaj z ziemniakami lub z fasolką szparagową.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka