KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Filety rybne zapiekane w boczku na ostro

Dodano: 2017-02-20

Ryba (filety) zapiekana w boczku na ostro to wyborne połączenie. Boczek jest chrupiący, a mięso ryby (polecam dorsza) jest soczyste i delikatne. Do tego dodaj czerwony pieprz i papryczki. Smak podkreśli sok z cytryny i natka pietruszki lub kolendry.

Filety rybne zapiekane w boczku na ostro

30 minut | porcje: 4-6

750 g filetów białej ryby (morszczuk, dorsz, okoń, dorada, mogą być wcześniej mrożone)
20 cienkich plastrów wędzonego, surowego, czyli nieparzonego boczku
2 papryczki chilli (lub mniej lub więcej, w zależności od tego, jak ostre potrawy lubisz)
4 ząbki czosnku
45 ml oleju
sok z połowy cytryny
kilka gałązek natki pietruszki (lub jeszcze lepiej kolendry)
15 g czerwonego pieprzu (ale nie jest niezbędny)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
15 ml oleju do posmarowania blachy

  1. Rybę pokrój na kawałki na dwa kęsy by łatwo można owinąć je boczkiem. Papryczki przekrój wzdłuż, usuń nasiona i drobno pokrój. Obrany czosnek pokrój na drobne plasterki, a natkę posiekaj. Rozgnieć ziarna czerwonego pieprzu.
  2. Przygotuj marynatę: połącz chilli, czosnek, olej, sok z cytryny, natki pietruszki, pieprz w ziarnach, dopraw solą i pieprzem mielonym. Włoż do marynaty kawałki ryby, pokryj nią je całe. Odstaw na 20 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (program grill lub góra-dół). Wysmaruj blachę olejem.
  4. Owiń kawałki ryby boczkiem i układaj na blasze. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 8-10 minut, aż boczek stanie się chrupiący, a ryba upieczona. Podawaj z ziemniakami puree i z dużą porcją soczystej surówki z kapusty lub ziemniaków.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka