KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Żeberka w pięciu smakach

Dodano: 2017-02-16

Są mięciutkie - mięso samo odchodzi od kości i dosłownie rozpływa się na podniebieniu. Są soczyste i bardzo aromatyczne - mieszają się bowiem w nich smaki anyżu, cynamonu, goździków i kminu rzymskiego - czyli składników przyprawy "5 smaków".

Żeberka w pięciu smakach

3,5 godziny | porcje: 6-8

2 kg chudych żeberek wieprzowych
120 ml ciemnego sosu sojowego
30 ml miodu
5 ząbków czosnku
20 g gotowej przyprawy 5 smaków
15 g bardzo drobno pokrojonego korzenia imbiru (wcześniej obranego)
8 g łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu

  1. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni.
  2. Umyj i osusz żeberka, pokrój je na kawałki zawierające jedną kostkę. Ułóż je na blasze mięsem do góry
  3. Drobno posiekaj czosnek. Przygotuj także marynatę: wymieszaj sos sojowy, miód, czosnek, imbir, przyprawę i pieprz. Marynatą posmakuj mięso.
  4. Piecz przez 3 godziny. W tym czasie dwa razy przewróć mięso. Po 3 godzinach zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz żeberka przez 10-15 minut, aż skórka stanie się chrupka.
  5. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka