KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Gulasz wiosenny

Dodano: 2017-02-14

Lekki gulasz wiosenny z mnóstwem warzyw, pieczony jest dwa razy. Mnóstwo w nim warzyw, mało mięsa, niewiele także jest w nim tłuszczu.

Gulasz wiosenny

180 minut | porcje: 6-8

750 g chudej wieprzowiny bez kości (szynka lub łopatka)
200 g marchewki
150 g cukinii
150 g korzeni pietruszki
2 cebule
4 łodygi selera naciowego
500 ml bulionu
główka czosnku
30 ml oleju
15 g ziół prowansalskich
4 liście laurowe
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Umyj i osusz mięso, pokrój je na na kostkę o boku ok. 1,5 cm.
  3. Obierz marchewki, korzenie pietruszki, cukinię i cebulę, i pokój je na niezbyt małe kawałki. Przełóż mięso i warzywa do formy wysmarowanej 15 ml oleju. Posól i popieprz, spryskaj 15 ml oleju. Wstaw do gorącego piekarnika na 15-20 minut. W połowie czasu zamieszaj.
  4. Pokrój selera naciowego na kawałki o grubości 1 cm, czosnek podziel na pojedyncze ząbki.
  5. Kiedy warzywa zaczną się lekko przypalać, a mięso zmieni kolor, wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 15 minut. Następnie przełóż warzywa z mięsem do garnka rzymskiego lub naczynia żaroodpornego, dodaj seler, liście laurowe oraz nieobrane ząbki czosnku, wlej bulion, zamieszaj. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2,5 godziny.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka