KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Smażony łosoś z sałatką z młodych ziemniaków i chipsami z boczku

Dodano: 2017-02-13

 Smażony łosoś z sałatką z młodych ziemniaków i chipsami z boczku

ok. 45 minut | porcje: 4 porcje

600 g filetów z łososia (każdy po 150 g)
1 kilogram młodych ziemniaków
125 g zielonego groszku (może być świeży albo mrożony)
100 g cienko krojonych plasterków boczku
30 g musztardy z całymi ziarnkami gorczycy
15 ml soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2,5 g cukru
pieprz, sól
olej

  1. Przygotuj ziemniaki: obierz, zalej wodą, osól i postaw na gazie. Pod koniec gotowania wrzuć do ziemniaków groszek i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Warzywa odcedź na durszlaku.
  2. Przygotuj łososia: dopraw go solą i pieprzem, a następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i ułóż na nim rybę skórą do dołu. Smaż 4-5 minut, aż skórka stanie się chrupiąca. Przekręć rybę, wyłącz gaz, a całą patelnię przykryj folią aluminiową.
  3. Usmaż na chrupko plasterki boczku i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Przygotuj sos: w słoiku lub małej miseczce wymieszaj musztardę, sok z cytryny, starty czosnek i cukier. Dodaj ok. 60 ml oleju, by powstała gęsta emulsja.
  5. Ziemniaki z groszkiem przełóż do miski, dodaj sos i wymieszaj. Boczek połam na mniejsze kawałki. Z tą sałatką podawaj łososia. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sałatka z ogórków i pomidorów oraz mięty oraz zieloną sałatą ze sosem winegret.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka