Lekkie, pyszne i zdrowe. Bardzo zielone, bo i w pulpecikach i w sosie są same zielone warzywa (przyjmijmy na potrzeby tego przepisu, że cebula też jest zielona :)
40 minut | porcje: 4-6
500 g mielonego mięsa drobiowego
125 g szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
mała cebula
1 jajko
kilka gałązek natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
75 ml oleju do smażenia
4 łodygi selera naciowego
100 g świeżych liści szpinaku "baby"
500 ml bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka cienkiego szczypiorku - drobno posiekanego
1/2 pęczka koperku - drobno posiekanego
120 ml słodkiej śmietanki 12%
5 g mąki ziemniaczanej
15 ml oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotuj sos: obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, łodygi selera ukośnie, w drobne plasterki, a szpinak wypłucz i osusz. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko osól i smaż 2 minuty często mieszając, aż się zeszkli. Dodaj seler i czosnek, smaż kolejną minutę. Wlej bulion i gotuj przez 3-4 minuty, aż seler zmięknie.
Do śmietanki dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj kilka łyżek gorącego bulionu i ponownie wymieszaj. Wlej do sosu. doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu, gotuj przez minutę ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem, zestaw z ognia. Dodaj natkę i szczypiorek, wymieszaj, przykryj i odstaw.
Drobno posiekaj natkę na pulpeciki. Cebulę pokrój na drobną kostkę i usmaż na małym ogniu na 15 ml oleju aż się zeszkli.
Do mięsa mielonego dodaj kaszę, jajko, podsmażoną cebulę i natkę. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Smaż je na oleju na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Przełóż je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu., a następnie włóż je do sosu. Dodaj szpinak, wymieszaj, odstaw na minutę.
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek