KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Mielone kotlety z suszonymi grzybami i sosem grzybowym

Dodano: 2017-02-03

Przepis na kotlety mielone z suszonym grzybami i sosem grzybowym, to tak naprawdę klasyka polskich domów w odświeżonej wersji.

Mielone kotlety z suszonymi grzybami i sosem grzybowym

45 minut | porcje: 4

pół kilograma mielonego mięsa drobiowego
60 g bułki tartej
jajko
2 duże cebule
garść suszonych grzybów
30 g posiekanej pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
olej do smażenia

  1. Zalej grzyby wrzątkiem i gotuj do średniej miękkości.
  2. Połowę podgotowanych grzybów pokrój na drobne kawałki. Drugą połowę odsącz.
  3. Obierz jedną cebulą i pokrój na ósemki. Rozgrzej olej i wrzuć na niego cebule i smaż na silnym ogniu stale mieszając. Kiedy cebula się zeszkli dodaj odsączone grzyby i smaż przez 5 minut.
  4. Do wywaru po grzybach dodaj łyżkę mąki, dobrze wymieszaj i dodaj na patelnię z cebulą i grzybami. Doprowadź do wrzenia.
  5. Drugą cebulę obierz i posiekaj na drobne kawałki. Zeszklij na łyżce oleju. Mięso, cebulę, jajko, pokrojone grzyby, 2 łyżki bułki tartej i przyprawy wymieszaj ze sobą. Z masy uformuj placuszki.
  6. Każdego kotleta panieruj w bułce i smaż na silnie rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony. Zmniejsz ogień i smaż po kilka minut z każdej strony.
  7. Na talerz wyłóż sos, na niego kotlety i udekoruj pietruszką.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka