Brokuły w sezamie podawane z kalafiorem i fasolką szparagową
Brokuły w sezamie podawane z kalafiorem i fasolką szparagową
Dodano: 2017-02-02
20 minut bardzo łatwe niedrogie danie Porcje: 4
średnia główka brokułów
nieduży kalafior
300 g żółtej fasolki szparagowej
3 ząbki czosnku
3 szalotki (można zastąpić cebulkami)
40 ml oleju
40 ml sosu sojowego
20 g sezamu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
cukier
Ziarna sezamu upraż na suchej patelni aż staną się złote. Czosnek i szalotki obierz i posiekaj. Brokuły dokładnie umyj, podziel na małe różyczki, a grubsze części pokrój w kostkę. Gotuj 5 minut na parze lub w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Kalafiora umyj, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Fasolkę umyj i odetnij końcówki i także ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu warzywa odcedź.
W patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim szalotki oraz czosnek. Dodaj odcedzone warzywa i chwilę smaż mieszając. Obficie skrop wszystko sosem sojowym, posyp ziarnem sezamowym, przypraw odrobiną pieprzu, wymieszaj i podawaj.
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek