Brokuły w sezamie podawane z kalafiorem i fasolką szparagową
Brokuły w sezamie podawane z kalafiorem i fasolką szparagową
Dodano: 2017-02-02
20 minut bardzo łatwe niedrogie danie Porcje: 4
średnia główka brokułów
nieduży kalafior
300 g żółtej fasolki szparagowej
3 ząbki czosnku
3 szalotki (można zastąpić cebulkami)
40 ml oleju
40 ml sosu sojowego
20 g sezamu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
cukier
Ziarna sezamu upraż na suchej patelni aż staną się złote. Czosnek i szalotki obierz i posiekaj. Brokuły dokładnie umyj, podziel na małe różyczki, a grubsze części pokrój w kostkę. Gotuj 5 minut na parze lub w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Kalafiora umyj, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Fasolkę umyj i odetnij końcówki i także ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu warzywa odcedź.
W patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim szalotki oraz czosnek. Dodaj odcedzone warzywa i chwilę smaż mieszając. Obficie skrop wszystko sosem sojowym, posyp ziarnem sezamowym, przypraw odrobiną pieprzu, wymieszaj i podawaj.
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma metalowa do pieczenia RR, kwadratowa z pokrywą - 03-3129 - Wilton
polecam serdecznie
Julia10
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z białej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskonała
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek