20 minut + 1 godzina pieczenia + kilka godzin marynowania | porcje: 4-6
1,5 kg chudych żeberek
80 ml ciemnego sosu sojowego
125 ml sosu hoisin
80 ml wytrwanej sherry
2 g gotowej, dobrej przyprawy "pięć smaków"
20 g łyżka miodu
dymka do dekoracji
Żeberka dokładnie umyj, usuń małe kawałki kości, które często się do nich przyklejają. Następnie osusz i pokrój na kawałki z jedną kostką. Przygotuj marynatę. W tym celu wymieszaj ze sobą sos sojowy, sos hoisin, sherry, przyprawę pięć smaków oraz miód. Następnie zalej nią żeberka w misce, wymieszaj by się całe nią pokryły i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Żeberka piecz na kratce, którą umieść w formie zalanej wodą. piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut. Podczas pieczenia żeberka kilka obracam na drugą stronę, by upiekły się równomiernie. Za każdym razem smaruję pozostałą marynatą.
Po upieczeniu na talerzach żeberka dekoruję dymką pokrojoną na fantazyjne kawałki.
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek