20 minut + 1 godzina pieczenia + kilka godzin marynowania | porcje: 4-6
1,5 kg chudych żeberek
80 ml ciemnego sosu sojowego
125 ml sosu hoisin
80 ml wytrwanej sherry
2 g gotowej, dobrej przyprawy "pięć smaków"
20 g łyżka miodu
dymka do dekoracji
Żeberka dokładnie umyj, usuń małe kawałki kości, które często się do nich przyklejają. Następnie osusz i pokrój na kawałki z jedną kostką. Przygotuj marynatę. W tym celu wymieszaj ze sobą sos sojowy, sos hoisin, sherry, przyprawę pięć smaków oraz miód. Następnie zalej nią żeberka w misce, wymieszaj by się całe nią pokryły i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Żeberka piecz na kratce, którą umieść w formie zalanej wodą. piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut. Podczas pieczenia żeberka kilka obracam na drugą stronę, by upiekły się równomiernie. Za każdym razem smaruję pozostałą marynatą.
Po upieczeniu na talerzach żeberka dekoruję dymką pokrojoną na fantazyjne kawałki.
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma metalowa do pieczenia RR, kwadratowa z pokrywą - 03-3129 - Wilton
polecam serdecznie
Julia10
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z białej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskonała
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek