20 minut + 1 godzina pieczenia + kilka godzin marynowania | porcje: 4-6
1,5 kg chudych żeberek
80 ml ciemnego sosu sojowego
125 ml sosu hoisin
80 ml wytrwanej sherry
2 g gotowej, dobrej przyprawy "pięć smaków"
20 g łyżka miodu
dymka do dekoracji
Żeberka dokładnie umyj, usuń małe kawałki kości, które często się do nich przyklejają. Następnie osusz i pokrój na kawałki z jedną kostką. Przygotuj marynatę. W tym celu wymieszaj ze sobą sos sojowy, sos hoisin, sherry, przyprawę pięć smaków oraz miód. Następnie zalej nią żeberka w misce, wymieszaj by się całe nią pokryły i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Żeberka piecz na kratce, którą umieść w formie zalanej wodą. piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut. Podczas pieczenia żeberka kilka obracam na drugą stronę, by upiekły się równomiernie. Za każdym razem smaruję pozostałą marynatą.
Po upieczeniu na talerzach żeberka dekoruję dymką pokrojoną na fantazyjne kawałki.
Ostatnie opinie o produktach
Rant do pieczenia ciast i tortów prostokątny, regulowany (16 - 32 cm, H12) - DorosioweRanty
polecam! dla siebie i idealny na prezent. Wreszccie nic się nie wylewa a galaretka jest idealnie gładka
goga1313
Posypka cukrowa, maczek zieleń irlandzka (75 g) - SweetDecor
ładny, żywy odcień zieleni, idealny na listki czy murawę do tortu boisko
goga1313
Posypka cukrowa błyszczące perełki mix 5 mm, cztery kolory (40 g) - SweetDecor
bardzo ładne kolory
goga1313
Topper ze sklejki Pierwsza Komunia Święta, listki ażur - Mill Art
Świetne wykonanie . Wygląda bardzo elegancko. Polecam !
Sandera