KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Klasyczna carbonara z odrobiną bazylii

Dodano: 2017-01-24

Klasyczna carbonara to esencja smaków ze słonecznej Italii. Danie syte, smaczne, szybkie w przygotowaniu.

Klasyczna carbonara z odrobiną bazylii

15 minut | porcje: 4-6

0,5 kg spaghetti
250 g wędzonego bekonu, można zastąpić wędzonym, boczkiem dobrej jakości)
6 żółtek
5 ml oliwy
20 g świeżo startego parmezanu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
5 g listków bazylii

  1. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody tak aby był "al dente". Bekon pokrój na dosyć cienkie plastry, następnie zaś, każdy plaster na nie więcej niż trzy kawałki. Na rozgrzaną oliwę wrzuć bekon i smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Musi zacząć się rumienić na krawędziach. Dodaj sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu i zestaw z ognia.
  2. Ugotowany makaron odsącz niezbyt dokładnie i wrzuć do niego bekon. Do całości dodaj surowe żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp świeżo startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka