KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Gruszki zapiekane z boczkiem i serem rokpol

Dodano: 2017-01-24

Gruszki zapiekane z boczkiem i serem rokpol

30 minut | porcje: 4-6

4 spore, twarde gruszki
300 g cienkich, ale sporych plastrów wędzonego, surowego boczku
20 dag rokpola
świeżo zmielony czarny pieprz
5 ml soku z cytryny
15 g masła
żurawina ze słoika

  1. Gruszki obierz i przekrój na połówki. Wykrój gniazda nasienne i natychmiast skrop je sokiem z cytryny - zachowają swój ładny, jasny kolor. Każdą połówkę zawiń w 2 plastry boczku i posyp pieprzem.
  2. Jedną warstwę gruszek ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Boczek musi być lekko chrupki, a gruszka miękka.
  3. Ser rokpol pokrój na słupki o boku 1 cm i dowolnej długości. Na 2 minuty przed końcem pieczenia na każdej gruszce połóż kawałek sera. Gdy się rozpuści i zacznie mocno pachnieć, wyjmij potrawę z piekarnika i od razu podawaj.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka