KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pizza z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Dodano: 2017-01-24

Pizza z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi to idealne, cieniutkie ciasto, rozkosznie ciągnący się ser i aromatyczne pomidory.

Pizza z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

50 minut | porcje: 3 pizze o średnicy 28 cm

1/2 kg pszennej mąki
30 g cukru
10 g soli
150 ml oliwy (można zastąpić olejem)
opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki) lub 5 dag drożdży świeżych i 90 ml mleka
mąka do podsypywania
2 kulki twardej mozzarelli (do pizzy) o łącznej wadze około 25 dag
0,5 kg pomidorków koktajlowych
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
listki świeżej bazylii
  1. Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłe mleko i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj i wyrabiaj przez 2-3 minuty - jeśli będzie trzeba dolej wody - ciasto powinno być miękkie. Po otrzymaniu jednolitej masy, dodaj oliwę i dokładnie zagnieć ją z ciastem.
  3. Ciasto wyjmij z miski, miskę wysyp mąką, włóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut - ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość.
  4. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
  5. Mozzarellę pokrój na plastry o grubości 1/2 cm. Pomidorki pokrój na połówki.
  6. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj na je na cienkie placki, podsypując mąką. Zawiń brzegi placków. Ułóż na nich ser i pomidorki. Posyp pieprzem i solą.
  7. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką.
  8. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią, a ser się rozpuści.
  9. Pizzę podawaj udekorowaną listkami świeżej bazylii.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka