Prażuchy

Dodano: 2017-01-24

Prażuchy to proste, łatwe i smaczne danie. Znane w Małopolsce i Wielkopolsce, oraz na Kujawach. Zwykle podawane jako dodatek do zupy, szczególnie do kapuśniaku.

Prażuchy

40 minut | porcje: 4-6

1kg ziemniaków (nie mogą być bardzo młode)
30g mąki
sól
skwarki do podania

  1. Obrane ziemniaki opłucz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do garnka, zalej wodą i posól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 minut.
  2. Odlej tyle wody, by zostało jej około szklanki, ziemniaki posyp mąką, przykryj i gotuj na średnim ogniu do całkowitej miękkości (około 10 minut).
  3. Odlej pozostałą wodę, uważając, by wraz z nią nie wylać mąki. Ubij ziemniaki na jednolitą, gładką masę.
  4. Łyżką zwilżoną tłuszczem (najlepiej od skwarek) formuj kluski i układaj je na talerzach.
  5. Prażuchy podawaj ze skwarkami.

Wszystko na Boże Narodzenie
Foremka w kształcie snieżynki gratis do każdych zakupów za min. 200 zl

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka