KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pieczone mięsiwo wołowo-wieprzowe

Dodano: 2017-01-23

Pyszne, zdrowe mięso w słoikach. Nie ma lepszej alternatywy dla przemysłowych konserw. Bez żadnych chemicznych świństw, ulepszaczy, polepszaczy i wzmaczniaczy. Tylko odrobina saletry (ale i ją można pominąć, mięso wtedy będzie miało mniej apetyczny kolor, ale smak taki sam).
Jest pyszne, mało tłuste i otoczone delikatną galaretką. Ma delikatny czosnkowy, ale nie nachalny, aromat. Wyraźnie smakuje czarnym pieprzem, ale nie jest ostre.

Pieczone mięsiwo wołowo-wieprzowe

30 minut + kilkadziesiąt godzin oczekiwania | porcje: 9-10 słoików 250 ml

1 kg wołowiny (antrykot, rozbef, udziec, łopatka)
0,5 kg tłustej łopatki wieprzowej
1g saletry
15g czarnego, grubo zmielonego pieprzu
1 ząbek czosnku
250ml wody
10g żelatyny
10g cukru
8g soli kamiennej

  1. Mięso umyj, dokładnie osusz. Pokrój na kostkę o boku od 1/2 do 1 cm. Przełóż do miski.
  2. Ząbek czosnku posiekaj, następnie rozetrzyj z łyżeczką soli na gładką masę.
  3. W czterech łyżkach wody rozpuść saletrę, sól i cukier oraz roztarty czosnek. Dodaj do mięsa, dokładnie wyrób rękoma przez minutę. Przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki (mięso powinno się peklować co najmniej 24 godziny, maksymalnie 48 godzin).
  4. Wyjmij miskę z lodówki, odstaw na kilkadziesiąt minut, by nabrało pokojowej temperatury (dzięki temu nie będzie Ci za chwilę zimno w ręce).
  5. Żelatynę rozpuść z szklance ciepłej wody, dodaj do mięsa. Do mięsa dodaj także pieprz. Wyrabiaj rękoma przez 2-3 minuty, aż płyn zostanie wchłonięty przez mięso.
  6. Masę przełóż do słoików, starannie je ugniatając, tak by jak najwięcej mięsa zmieściło się w każdym słoiku. Zostaw 2 cm wolnej przestrzeni od wieczka. Słoiki zamknij lub zakręć (jeśli używasz nakrętek)Słoiki ustaw na blasze wyłożonej folią aluminiową (jeśli zdarzy się, że z któregoś słoika podczas pieczenia wydostanie się trochę zawartości, nie będziesz potem mieć problemów z mycie blachy). Słoiki nie mogą się ze sobą stykać.
  7. Wstaw do ZIMNEGO piekarnika. Ustaw grzanie na 170 stopni i włącz piekarnik. Po 20-30 minutach od osiągnięcia tej temperatury (wtedy zawartość słoików będzie się gotować) zmniejsz ją do 140 stopni i zapiekaj słoiki przez 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia (około 10-12 godzin).
  8. Słoiki przechowuj w lodówce. Po otwarciu nie dłużej niż 2-3 doby.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka