KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Ciasto cytrynowo-waniliowe

Dodano: 2017-01-23

Ciasto cytrynowo-waniliowe z syropem cytrynowym, inspirowane recepturą Pani Neli Rubinstein, wygląda jak zwykła, ucierana babka.

Ciasto cytrynowo-waniliowe

20 minut + 50 minut pieczenia | porcje: 6-8

200g miękkiego masła
250g mąki
200g cukru
3 jajka
10g proszku do pieczenia
80ml mleka
30ml ekstraktu waniliowego
1g soli
2 cytryny
60g cukru

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Formę spryskaj tłuszczem lub wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką, wytrząśnij jej nadmiar.
  3. Cytryny wyszoruj dokładnie pod gorącą wodą, wysusz, zetrzyj skórkę na drobnej tarce, starając się, by nie ścierać białej warstwy. Skórkę odłóż na bok, z cytryn wyciśnij sok i go zachowaj.
  4. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  5. Masło utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Dodaj jajka, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sól oraz skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj, by nie było żadnych grudek.
  6. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika na 45-50 minut - ciasto będzie upieczone, kiedy włożony do niego patyczek będzie suchy.
  7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Delikatnie wyjmij z formy.
  8. Do rondelka wlej sok cytrynowy, dodaj 6 łyżek cukru, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając przez 4-5 minut.
  9. W ciepłym cieście zrób patyczkiem kilkanaście dziurek o głębokości 3/4 ciasta. Łyżką nasącz je gorącym syropem. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka