KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Smażony makaron z kurczakiem i grzybami mun

Dodano: 2017-01-19

Błyskawiczny makaron smażony z kurczakiem i grzybami mun to danie, które zrobisz w kilka chwil.

Smażony makaron z kurczakiem i grzybami mun

20 minut | porcje: 4-6

500 g piersi kurczaka
400 g grubego spaghetti
180 g mrożonego groszku
60 ml ciemnego sosu sojowego
30 g suszonych grzybów mun
1 spora cebula
3 cebule dymki
2 papryczki chilli (lub mniej, jeśli nie lubisz ostrych potraw)
60 ml oleju
świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Grzyby mun zalej gorącą wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 8-10 minut, aż mocno napęcznieją i staną się miękkie. Odcedź, odstaw do przestygnięcia. Odkrój twarde końcówki, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Pokrój mięso na cienkie i szerokie plastry. Obierz cebulę, pokrój ją na ósemki, a chilli na cienkie paseczki. Dymkę ze szczypiorkiem pokrój na ukośne kawałki (1-2 cm).
  3. Mięso przełóż do miski, dodaj sos sojowy, wymieszaj.
  4. Zagotuj 2 litry wody, lekko osól. Dodaj makaron i groszek. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 8-10 minut, aż makaron będzie lekko al dente. Odcedź, przelej zimną wodą.
  5. We woku silnie rozgrzej olej, wrzuć cebulę i chilli, smaż pół minuty na największym ogniu, ciągle mieszając. Łyżką cedzakową przełóż cebulę i chilli do miseczki.
  6. Na pozostały, silnie rozgrzany olej dodaj mięso. Smaż ciągle mieszkając, aż wszystkie kawałki zmienią kolor, a sos odparuje. Dodaj cebulę z chilli, grzyby mun, makaron z groszkiem oraz dymkę. Wymieszaj, trzymaj na ogniu kilkanaście sekund. Dopraw pieprzem. Podawaj ze sosem słodko-kwaśnym i soczystą sałatką z kapusty.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka