KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Zupa cebulowa z koniakiem

Dodano: 2017-01-19

Zupa cebulowa wcale nie pochodzi z Francji tylko z Włoch. Jej pierwowzorem jest toskańska carabaccia, gęsta zupa z cebuli, migdałów i cynamonu. Była to ulubiona zupa Leonarda da Vinci. Do Francji zupa trafiła za sprawą Katarzyny Medycejskiej, której nie smakowała kuchnia francuska i kazała sprowadzić na dwór francuski kucharzy z Toskanii. Zupa tak zasmakowała Francuzom, że przypisali sobie jej autorstwo.

Zupa cebulowa z koniakiem

60 minut | porcje: 4

• 1 kg cebuli
• 1 l bulionu (może być z kostki)
• 250 ml wytrawnego białego wina
• 25 ml koniaku
• 15 g cukru
• Sól
• 1 g świeżo startej gałki muszkatołowej
• świeżo zmielony, czarny pieprz
• 60 g masła
• 30 ml oliwy
• pół bagietki
• 120 g startego sera gruyere lub innego twardego o zdecydowanym smaku
• pół bagietki
• masło do smarowania

Obierz cebulę i pokrój ją na plastry. Rozgrzej na patelni oliwę z masłem, dodaj cebulę i smaż, ciągle mieszając 20-30 minut. Cebula musi stać się miękka i szklista, ale nie może się rumienić. Gdy zacznie zmieniać kolor, dodaj cukier, zwiększ ogień i doprowadź do karmelizacji. Przełóż cebulę do garnka. Zalej bulionem, gotuj 30 minut, aż większość kawałków zmieni się w jedwabistą masę. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj wino, gotuj kilka minut. Zestaw z ognia. Dodaj kieliszek koniaku.

Zupę przelej do żaroodpornych miseczek, ułóż na nich kromki, posyp serem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 6-8 minut. Gdy ser się zarumieni, a zupa zacznie bulgotać, możesz podawać.

Smacznego.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka