Makaron w sosie biało-zielonym (z brokułami i szpinakiem) to kolejna, bardzo smaczna wariacja, dla wszystkich fanów pasty.
20 minut | porcje: 4-6
500 g makaronu penne rigatte (rurki lub inny w fajnym kształcie)
1 średni brokuł
1 spora garść szpinaku "baby"
250 ml śmietanki 18%
150 g sera pleśniowego typu rokpol lub lazur
3 ząbki czosnku
15 g
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
50 g świeżo startego parmezanu
Umyj brokuła, podziel go na różyczki, ugotuj na parze przez 3-5 minut. Powinien zostać jędrny, lekko chrupiący.
W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją, dodaj makaron. Doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i wyłącz gaz. Makaron dojdzie gdy Ty będziesz robić sos.
Umyj szpinak, pozostaw go na sitku do wyschnięcia. Czosnek pokrój na plasterki, a ser pleśniowy w kostkę.
Rozpuść na patelni masło, wrzuć czosnek. Gdy zacznie się szklić, dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Wrzuć pokrojony ser pleśniowy i zmniejsz płomień. Mieszaj dopóki ser się rozpuści. Dopraw solą, pieprzem. Włóż do sosu brokuła i szpinak. Wymieszaj, by dokładnie pokryły się sosem. Makaron przecedź i dodaj do sosu. Wymieszaj całość i podawaj ze świeżo startym parmezanem.
Dodatkowo smak podkręci skropienie potrawy oliwą i sokiem z cytryny.
Ostatnie opinie o produktach
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „2” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „4” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „5” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek