KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Makaron z brokułami i szpinakiem

Dodano: 2017-01-18

Makaron w sosie biało-zielonym (z brokułami i szpinakiem) to kolejna, bardzo smaczna wariacja, dla wszystkich fanów pasty.

Makaron z brokułami i szpinakiem

20 minut | porcje: 4-6

500 g makaronu penne rigatte (rurki lub inny w fajnym kształcie)
1 średni brokuł
1 spora garść szpinaku "baby"
250 ml śmietanki 18%
150 g sera pleśniowego typu rokpol lub lazur
3 ząbki czosnku
15 g
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
50 g świeżo startego parmezanu

  1. Umyj brokuła, podziel go na różyczki, ugotuj na parze przez 3-5 minut. Powinien zostać jędrny, lekko chrupiący.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją, dodaj makaron. Doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i wyłącz gaz. Makaron dojdzie gdy Ty będziesz robić sos.
  3. Umyj szpinak, pozostaw go na sitku do wyschnięcia. Czosnek pokrój na plasterki, a ser pleśniowy w kostkę.
  4. Rozpuść na patelni masło, wrzuć czosnek. Gdy zacznie się szklić, dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Wrzuć pokrojony ser pleśniowy i zmniejsz płomień. Mieszaj dopóki ser się rozpuści. Dopraw solą, pieprzem. Włóż do sosu brokuła i szpinak. Wymieszaj, by dokładnie pokryły się sosem. Makaron przecedź i dodaj do sosu. Wymieszaj całość i podawaj ze świeżo startym parmezanem.
  5. Dodatkowo smak podkręci skropienie potrawy oliwą i sokiem z cytryny.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka