KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Klasyczna Pavlowa

Dodano: 2017-01-18

Pavlova (pavlowa) - przepis klasyczny, to wyjątkowy, bardzo modny deser. Torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami jest kapryśny i wymaga uwagi.

Klasyczna Pavlowa

2 godziny + kilka godzin oczekiwania | porcje: torcik o średnicy ok. 25 cm

6 białek z dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
300 g drobnego cukru
15 g skrobi lub mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
5 ml octu winnego
500 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% (mocno schłodzonej)
250 g owoców (lekko schłodzonych)

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia, narysuj na nim koło o średnicy ok. 23 cm.
  2. Ubij białka, aż powstanie ładna, sztywna piana. Stopniowo dodawaj cukier (po 15 g) i miksuj dokładnie. Po dodaniu ostatniej porcji miksuj pianę na najwyższych obrotach przez 2 minuty - piana musi być sztywna i lśniąca. Następnie przesiej na nią skrobię/mąkę kukurydzianą, wlej ocet winny. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach.
  3. Ułóż masę na narysowanym kręgu, by tworzyła płaski placek. Szpatułą wyrównaj wierzch i brzeg, zrób to szybko. Wstaw do piekarnika na środkową półkę. Od razu obniż temperaturę do 150 stopni. Piecz 75 minut.
  4. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, pozwól bezie ostygnąć (min. godzina). Dzięki temu będzie ona chrupiąca na zewnątrz, ale w środku wilgotna, miękka. Środek może się nieco zapaść.
  5. Przygotuj nadzienie: ubij mikserem śmietankę (zacznij od niskich obrotów, a gdy podwoi objętość zwiększ obroty i ubij do zwartej, puszystej bitej śmietany). Jeśli chcesz, by była słodka, pod koniec dodaj 30-45 g cukru (drobnego, nie pudru) i ubijaj na najwyższych obrotach. Wyłóż krem na wystudzoną bezę, dekoruj owocami, podawaj od razu.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka