KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Leczo z mielonym mięsem z indyka

Dodano: 2017-01-18

Leczo "fit" z mielonym mięsem z indyka jest pyszne i lekkie. Niewiele tłuszczu, za to sporo smaku i aromatu.

Leczo z mielonym mięsem z indyka

40 minut | porcje: 6-8

4 duże, mocno dojrzałe czerwone papryki
750 g cukinii
2 cebule
1 główka czosnku
500 g mielonego mięsa z indyka
30 g słodkiej wędzonej papryki w proszku (można zastąpić zwykłą słodką papryką)
250 ml przecieru pomidorowego
60 ml koncentratu pomidorowego
60 ml oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki
pieprz cayenne lub chilli opcjonalnie

  1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Przygotuj folię aluminiową, którą zawiniesz każdą paprykę. Blachę wysmaruj lub spryskaj 15 ml oleju.
  2. Przygotuj warzywa: pokrój cukinie na plastry o grubości 1 cm. Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Połóż na blasze papryki we folii, a obok nich połóż cukinię i cebulę. Na nich - całą główkę czosnku. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut, aż skórka na papryce stanie się czarna. W połowie czasu paprykę odwróć, a cukinie i cebule zamieszaj.
  3. Usmaż na 15 ml oleju mięso. Dodaj pastę i przecier pomidorowy, dopraw papryką w proszku, solą i pieprzem, a także, jeśli lubisz chilli lub cayenne. Wymieszaj, postaw na średnim ogniu i gotuj 5 minut często mieszając.
  4. Wyjmij warzywa z piekarnika. Paprykę zawiń w folię, na której się piekła. Po kilku chwilach rozwiń ją, a z papryki zdejmij skórę i usuń pestki. Pokrój na kawałki. Z ząbków czosnku wyciśnij zawartość i ją rozetrzyj. Do sosu z mięsem dodaj cukinie, paprykę oraz czosnek. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia.
  5. Podawaj z kaszą (jaglaną, gryczaną lub perłową), z ryżem lub kuskusem. Dodaj zielone listki.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka