KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pizza z warzywami

Dodano: 2017-01-18

Pizza jesienna z podwójnie pieczonymi warzywami, jest wyjątkowa w swoim smaku. Zachwyca kolorami - bardzo jesiennymi. Wygląda wręcz malarsko.

Pizza z warzywami

50 minut | porcje: 3 pizze o średnicy 28 cm

500 g pszennej mąki
15 g cukru
5 g soli
75 ml oliwy (lub oleju)
30 g drożdży świeżych i 60 ml ciepłej wody lub opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki)
mąka do podsypywania
250 ml ciepłej wody
20 g gotowego sosu pesto (może być również domowe)
100 ml słodkiej śmietanki 18%
400 g bakłażanów
500 g cukinii (mogą być zielone i żółte)
2 spore cebule (najlepiej cukrowe)
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta papryka
główka czosnku
60 g zielonych oliwek
60 g czarnych oliwek
200 g sera feta
120 g rukoli
listki świeżej bazylii
60 ml oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 22 stopni. Obierz cebulę, pokrój ją na ósemki. Bakłażany i cukinie pokrój na plastry o grubości 1 cm. Pokrojone warzywa przełóż do blachy spryskanej oliwą. Lekko je posól, spryskaj oliwą. Pomiędzy włóż nieobrane ząbki czosnku. Obok warzyw na kawałkach folii aluminiowej ułóż całe papryki. Wstaw warzywa do piekarnika i piecz 25 minut. Po tym czasie wymieszaj warzywa, paprykę odwróć na drugą stronę. Piecz 20-25 minut, aż skóra na papryce będzie prawie cała czarna.
  2. Przygotuj ciasto: zrób zaczyn, jeśli masz świeże drożdże rozcierając w miseczce drożdże, wodę i cukier. Pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut.
  3. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie na drożdże. Dodaj ok. 250 ml ciepłej wody. Wymieszaj energicznie - masa musi być miękka. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  4. Wlej do ciasta oliwę, wymieszaj łyżką, wyrabiaj kilka chwil, aż ciasto wchłonie oliwę, stanie się błyszczące i elastyczne. Obsyp mąką, włóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  5. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika, a paprykę owiń fiolą i pozostaw na dodatkowych 5-10 minut. Po tym czasie rozwiń z folii, zdejmij skórkę, usuń nasiona, pokrój w paski.
  6. Czosnek wyciśnij z łupin, rozgnieć. Dodaj do śmietanki. Dodaj także pesto. wymieszaj.
  7. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Jeśli używasz kamienia, włóż go do piekarnika i dopiero potem rozgrzewaj.
  8. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj je na cienkie placki, podsyp mąką. Podwyższ brzegi. Placek przełóż na kamień (lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia), pozostałe ciasto przykryj ściereczką lub folią, by nie wyschło. Placek posmaruj sosem, ułóż 1/3 upieczonych warzyw, pomiędzy nie powkładaj oliwki, posyp pieprzem, solą, skrop oliwą. Wstaw na 8-12 minut do piekarnika. Pizza jest gotowa, gdy brzegi sie zarumienią. Powtórz z pozostałymi porcjami ciasta.
  9. Dekoruj rukolą, bazylią i fetą, posyp świeżo zmielonym pieprzem, spryskaj oliwą.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka