KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Smażony makaron typu chow main z kurczakiem, fasolką i sosem

Dodano: 2017-01-18

Smażony makaron typu chow main z kurczakiem, fasolką i sosem

20 minut | porcje: 4-6

40 dag makaronu "chow main" - ale równie dobrze można użyć makaronu bucatini ,czyli grube spaghetti z dziurką w środku
50 dag piersi kurczaka
20 dag zielonej fasolki rozmrożonej lub wcześniej ugotowanej na parze
2 średniej wielkości cebule
75 ml ciemnego sosu sojowego
30 ml sosu ostrygowego
2 cm świeżego korzenia imbiru bardzo drobno posiekanego lub startego
3 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku
1 papryczka chilli posiekana (bez nasion)
60 ml oleju
10 g cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
5 dag niezbyt drobno posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych
garść dymki pokrojonej na ukośne kawałki
2 garście dowolnych kiełków (np. fasolki mung, słonecznika, rzodkiewki...)

  1. Umyj i osusz mięso. Pokrój na cienkie paski. Przełóż do miski i dodaj sos sojowy. Wymieszaj, odstaw.
  2. Cebule pokrój na cienkie pióra.
  3. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody na miękko, czyli nie al dente. Przelej do durszlaka, opłucz zimną wodą, by się nie skleił.
  4. W woku lub dużej patelni silnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, mieszając przez pół minuty. Dodaj czosnek, imbir, chilli i fasolkę. Smaż, ciągle mieszając, przez minutę, aż czosnek zacznie się rumienić.
  5. Łyżką cedzakową staraj się przełożyć wszystko do miseczki, by jak najwiecej oleju zostało w woku. Ponownie silnie rozgrzej wok, dodaj mięso i smaż na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie kawałki będą ciemnobrązowe. Do mięsa dodaj sos ostrygowy i cukier, wymieszaj. Smaż pół minuty, dodaj makaron, cebulę z fasolką i dodatkami. Wymieszaj, trzymaj na ogniu przez pół minuty.
  6. Podawaj z kiełkami, dymką i orzeszkami.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka