Pulpety z indyka z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym to solidna porcja dobrego jedzenia. Danie zdrowe, smaczne, niedrogie. Obecność kaszy jaglanej sprawia, że danie jest bardzo sycące i dobre dla organizmu.
45 minut | porcje: 8
180g kaszy jaglanej
50 dag mielonego mięsa z indyka (może być również z kurczaka)
85g rodzynek
1 surowe jajko
10g masła
spory pęczek natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
750ml bulionu mięsnego lub warzywnego (może być z kostki o niskiej zawartości soli)
30ml przecieru pomidorowego
Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem - dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlej 2 i 1/4 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłącz ogień, do kaszy dodaj łyżkę masła, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Natkę posiekaj niezbyt drobno, rodzynki pokrój na małe kawałki.
Do mielonego mięsa dodaj przestudzoną kaszę, natkę, rodzynki, jajko. Dopraw solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Z masy uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Będzie Ci to znacznie łatwiej robić, jeśli zwilżysz dłonie zimną wodą i będziesz tą czynności powtarzać po kilku pulpetach.
Zagotuj bulion, wkładaj do niego pulpety tak, by swobodnie pływały i gotuj partiami po 3 minuty. Ugotowane pulpety przekładaj do miski.
Do bulionu po gotowaniu pulpetów dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
Włóż pulpety i trzymaj na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Podawaj z sałatą z sosem vinegret i ryżem ugotowanym na sypko. Świetnym dodatkiem są też ziemniaki piure lub... kasza gryczana lub perłowa.
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek