KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Udziec z indyka w sosie barbecue

Dodano: 2017-01-17

Udziec z indyka jest wolno pieczony w sosie bbq i to sprawia, że mięso wręcz się rozpada i zachwyca swoją delikatnością. Ma mało tłuszczu i smakuje wybornie.

Udziec z indyka w sosie barbecue

3 i 1/2 godziny | porcje: duża porcja

udziec (bez kości) z indyka o wadze około 2 kg
90ml gotowego sosu bbq
20g grubo zmielonego czarnego pieprzu
10g soli (lub tyle, ile lubisz)
60ml oleju

Jeśli nie masz gotowego sosu, użyj:
60ml przecieru pomidorowego
10g wędzonej słodkiej papryki w proszku
20g miodu
sok z połowy cytryny
5g soli

  1. Jeśli nie masz gotowego sosu, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na domowy sos bbq.
  2. Umyte i dokładnie osuszone mięso posyp pieprzem i solą z wszystkich stron. Odstaw na kilkanaście minut.
  3. Patelnię (najlepiej grillową) posmaruj olejem, mocno rozgrzej, obsmaż mięso z wszystkich stron na ładny, brązowy kolor, jak lubisz (a ja lubię i Ci to polecam, postaraj się mięso trochę przypalić w kilku miejscach).
  4. Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj sosem bbq, wcierając go dokładnie we wszelkie zakamarki.
  5. Wstaw (bez przykrycia) do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i piecz przez 3 godziny (nie odwracaj, kilka razy polej wytworzonym sosem). Na koniec zwiększ temperaturę do 220 stopni na 10-12 minut - aż na mięsie utworzy się przyjemna, chrupiąca skórka.
  6. Pieczeń jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno :)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka