KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Prawdziwe szare kluski ziemniaczane

Dodano: 2017-01-17

To potrawa, która jest po prostu obłędna. Jako, ze dość pracochłonna, rzadko u mnie w domu była robiona - specjalizowała się w niej moja Babcia, która wcale nie pochodzi ze Śląska, a nawet wręcz przeciwnie - z zupełnie inszej części tego kawałka świata.

Prawdziwe szare kluski ziemniaczane

  1. By zrobić wspaniałe kluski szare należy obrać ziemniaki, dokładnie je umyć, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach bądź w malakserze używając tez tarczy o bardzo drobnych oczkach.
  2. Następnie trzeba je odcisnąć, sok zaś odstawić na kilka minut, by się z niego na dnie oddzielił krochmal. Sok z góry delikatnie wylewam, zaś krochmal, jajka oraz mąkę i około łyżeczki soli dodaję do startych ziemniaków. Całość mieszam i ewentualnie dodaję jeszcze mąki - tak by otrzymać dosyć zwartą masę.
  3. Kiedy tak się stanie, w dużym garze zagotowuję kilka litrów wody z czubatą łyżką soli.
  4. Masę ziemniaczaną wykładam na spory, płaski talerz, formując warstwę o grubości około 2 cm.
  5. Kiedy woda wrze, łyżką zgarniam zgrabne kluski z talerza do wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie - sprawa w opisie wygląda trochę skomplikowanie - ale po kilkunastu kluskach każdy stwierdzi, ze nie jest to trudne.
  6. Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa, mieszam je delikatnie i gotuję około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka