KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Zawijańce z mięsa mielonego i boczku

Dodano: 2017-01-16

Zawijańce z mięsa mielonego i boczku

30 minut |porcje: 4

300 - 350 g chudego boczku w plastrach o szerokości 3 cm
50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
jajko
45 ml oliwy
cebula średniej wielkości
15 g słodkiej papryki w proszku
5 g ostrej papryki w proszku
30 g tartej bułki
2 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Cebulę obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę. Obrany czosnek pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli. W połowie smażenia dorzuć czosnek. Następnie dodaj oba rodzaje papryki i potrzymaj na ogniu jeszcze pół minuty.
  2. Cebulę z papryką i czosnkiem dodaj do mięsa mielonego. Wymieszaj i dorzuć jajko tartą bułkę, sól i pieprz, znów wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Ułuż na desce po dwa plastry boczku, tak by końcami zachodziły na siebie. Na plastrach połóż warstwę mielonego mięsa o grubości 1 cm. Zawiń w "ślimaka" i zepnij wykałaczką.
  4. Smaż na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, następnie zapiecz przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i cebuli.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka